
Vlaams Parlementslid

Pieters (N-VA) over Remo stort: “Onvergunbaar zonder de wet te buigen à la tête du client”
Een vergunningverlener die op basis van objectieve criteria deze aanvraag beoordeelt, kan niet anders als weigeren. Dat zegt Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) over het voornemen van de Group Machiels om het Remo Stort in Houthalen-Helchteren te heropenen. “De eerdere negatieve adviezen van Natuur en Bos vanwege de kwetsbare natuur én van departement Omgeving vanwege de verkeerde bestemmingscategorie waren glashelder: hier is geen plaats voor een stort. De vergunningverlener die hiervoor buigt, buigt de wetgeving à la tête du client. En wie de wetgeving zo buigt, zal juridisch tegen de lamp lopen”, waarschuwt Pieters.
Remo kreeg in oktober 2020 geen milieuvergunning voor de uitbreiding van de stortplaats. Daar werd jaarlijks 300.000 ton afval gestort, meer dan de helft daarvan kwam van buiten Limburg. Sindsdien is er op het Remo-stort geen activiteit meer.
De geruchtenmolen meldde enkele jaren geleden dat de Vlaamse overheid een heropening van het stort mogelijk zou willen maken via een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan. Opeenvolgende ministers Demir en Brouns meldden duidelijk dat ze daar geen initiatief toe zouden nemen.
Het storten van afval is volgens experten van het departement Omgeving niet in overeenstemming te brengen met de huidige gewestplanbepalingen. Zonder ruimtelijk uitvoeringsplan is een stort bijgevolg onvergunbaar. Daarenboven stond ook het agentschap Natuur en Bos negatief tegenover de stortplaats vanwege de impact op het milieu en onze kwetsbare natuur. Daarnaast liepen er verschillende gezondheidsonderzoeken in de omgeving.
Dat Remo nu een nieuw initiatief neemt, is haar goed recht. Dat vindt ook Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Maar, eigenlijk is het dossier een schoolvoorbeeld van arrogantie. De negatieve adviezen van Natuur en Bos vanwege de kwetsbare natuur én van departement Omgeving vanwege de verkeerde bestemming waren op basis van objectieve criteria glashelder: hier is geen plaats voor een stort. De vergunningverlener die hiervoor buigt, buigt de wetgeving à la tête du client. En wie de wetgeving zo buigt, zal juridisch tegen de lamp lopen. Geen enkele lobby kan en zal dat voorkomen”, waarschuwt Pieters helder.
Pieters merkt nog op dat het er sterk op lijkt dat Group Machiels het vertrek van Demir op de bevoegdheid Omgeving heeft afgewacht om deze stap te zetten. “Veelzeggend”, besluit hij.
Bekijk de reportage op TVL via: https://www.tvl.be/nieuws/remo-stort-is-onvergunbaar-zonder-wet-te-vera…
