
Vlaams Parlementslid

Minraraad pleit voor ‘sterkere aanpak aan de bron’ tegen pesticidevervuiling drinkwater
De Minaraad heeft een glashelder advies uitgebracht over het ontwerpbesluit van de Vlaamse regering voor de bescherming van drinkwaterproductie tegen verontreiniging door pesticiden. “Allereerst is een sterkere aanpak aan de bron noodzakelijk”, klinkt het. Daarenboven vindt ze de aanpak te beperkt en eerder ad-hoc. “Dat staat op gespannen voet met de systemische aard van het probleem van vervuiling door pesticiden, dat immers op grote schaal plaatsvindt, en al lang aansleept. De Minaraad beveelt dan ook aan om veel sterker in te zetten op een duurzame verbetering van de situatie”, aldus de strategische adviesraad. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) kan zich grotendeels vinden in het advies en vraagt bevoegd minister Jo Brouns om het advies ernstig te nemen.
Het advies van de Minaraad gaat over het ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering over de bescherming van actieve winningszones van oppervlaktewater voor de productie van water bestemd voor menselijke consumptie tegen verontreiniging met pesticiden. Dat is het antwoord van bevoegd minister Jo Brouns op de bezorgdheden rond pesticiden in drinkwater. Opvallend is dat de Minaraad niet unaniem zegt dat “een betere bescherming van drinkwaterwingebieden dringend en noodzakelijk is”, maar dat landbouworganisatie Boerenbond zich onthield bij het advies.
“Allereerst is een sterkere aanpak aan de bron noodzakelijk, waarbij de uitgangspunten van artikel 11 en 12 van de richtlijn over duurzaam gebruik van pesticiden, leidend horen te zijn”, klinkt het. Die richtlijnen dringen aan op een afbouw van pesticiden, zeker dewelke samengesteld zijn uit zorgwekkende stoffen. Het gebruik van pesticiden in bepaalde specifieke gebieden minimaliseren of verbieden is een uitgangspunt dat de Minaraad dus naar voren schuift.
Maar, de aanpak van de minister wordt ook in vraag gesteld. “Maak werk van een gebiedsgerichte, proactieve aanpak waarin ook de keten wordt betrokken. De aanpak via dit besluit is beperkt in de tijd, en eerder reactief en ad-hoc. Dat staat op gespannen voet met de systemische aard van het probleem van vervuiling door pesticiden, dat immers op grote schaal plaatsvindt, en al lang aansleept. De Minaraad beveelt dan ook aan om veel sterker in te zetten op een duurzame verbetering van de situatie”, aldus de strategische adviesraad.
Verder vraagt de Minaraad af wat het flankerend beleid zal zijn én hoe de handhaving zal verlopen. Dat blijft onduidelijk. De Minaraad pleit er ook voor het Vlaams Actieplan Duurzaam Pesticidengebruik tot 2027 integraal uit te voeren, dus inclusief het aangekondigde verbod op pesticiden met zorgwekkende stoffen zoals PFAS.
Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) vraagt Brouns het advies van de Minaraad ernstig te nemen. “Ook wij zijn van mening dat sterkere maatregelen aan de bron noodzakelijk zijn om ons leefmilieu en de gezondheid van mensen op de lange termijn voldoende adequaat te beschermen. Als we zien dat de erg zorgwekkende stof TFA terugkomt in ons drinkwater, moeten we ervoor zorgen dat we vanuit het beleid een voldoende adequaat antwoord bieden en het pesticidegebruik verder minimaliseren”, besluit Pieters.
De link naar het advies: https://www.minaraad.be/themas/hinder/bescherming-drinkwaterproductie-adviesvraag
