
Vlaams Parlementslid

Fluit Brouns uitvoering stikstofdecreet door VLM terug? N-VA vraagt tekst en uitleg
Afgelopen dagen communiceerde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) richting de landbouwsector dat ze de volgende stap zet in de uitvoering van het stikstofdecreet. Met name gaf ze duiding bij de verplichting van landbouwers om hun veebezetting per stal digitaal te registreren. Die communicatie was naar verluidt ook doorgesproken met het kabinet van bevoegd minister Jo Brouns. Vandaag laat die echter weten de communicatie terug te schroeven en tikt hij de VLM op de vingers. "Wat bijzonder vreemd is voor een passage die letterlijk in het stikstofdecreet staat. Wij verwachten tekst en uitleg van de minister. Ja, ook wij zijn tegen overbodige administratie. Maar als hier gemaakte afspraken geschonden worden is er een politiek probleem en dreigen we weer dichterbij een vergunningstop te gaan", reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA).
“Elke landbouwer als vermeld in artikel 23, §1, die dieren houdt, is ertoe gehouden een register op stalniveau bij te houden voor de veestapel. Het register, vermeld in het eerste lid, wordt gebruikt om de gemiddelde veebezetting te bepalen". De passage uit het stikstofdecreet is helder. Daarom bereidde VLM de voorbije dagen de landbouwsector voor op deze verplichting. Een communicatie werd naar verluidt doorgesproken met het kabinet van de minister en vertrok richting de sector. Boerenbond reageerde meteen furieus, wat intussen ook de minister bereikte.
Minister Brouns communiceerde via sociale media vanmiddag dat hij de communicatie van de VLM intrekt en hen tot de orde roept. Opvallend en klungelig, vindt Vlaams parlementslid Andy Pieters van N-VA.
"Dit geklungel en wederom onduidelijkheid kan de landbouwsector missen. Nochtans is de minister belast met de uitvoering van het regeerakkoord, niet de wil van belangenorganisaties. Dit is bijzonder vreemd voor een passage die letterlijk in het stikstofdecreet staat. Wij verwachten dan ook tekst en uitleg van de minister. Ja, ook wij zijn tegen overbodige administratie. Maar als hier gemaakte afspraken geschonden worden is er een politiek probleem", aldus Pieters.
Pieters verwacht bovendien snel opheldering, niet in het minst als het kabinet van de minister eerst fiat gaf voor de communicatie, om daarna haar staart in te trekken. "Erg standvastig en duidelijk zou je dat niet kunnen noemen", besluit Pieters.
