
Vlaams Parlementslid

Wilde Nederlands-Limburgse deputatie RIVM-publicatie Chemelot tegenhouden?
N-VA wil tekst en uitleg bij mogelijk gebrek aan goed nabuurschap
Na de onrustwekkende berichtgeving van de overkant van de Maas over het nieuwe uitstootonderzoek naar kankerverwekkende stoffen in Nederland, pakt L1 Nieuws uit met de stelling dat het provinciebestuur van Nederlands-Limburg de publicatie van de resultaten probeerde tegen te houden. “Als dit waar is, getuigt dit niet van transparantie, noch van goed nabuurschap”, reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA), zelf grensinwoner. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt immers dat chemiebedrijf Chemelot moet onderzoeken of de uitstoot van drie specifieke kankerverwekkende stoffen omlaag kan. Het advies komt na een nieuw soort onderzoek bij een meetstation, vlakbij het industriecomplex in Sittard-Geleen, op minder dan een halve kilometer van de grens met Vlaanderen. Pieters zal bevoegd minister Jo Brouns in het Vlaams parlement vragen het dossier ter harte te nemen en contact op te nemen met het provinciebestuur van Nederlands-Limburg.
Het RIVM heeft bij een nieuwe proef de meetgegevens bekeken van drie kankerverwekkend stoffen: 1,3 butadieen, monovinylchloride en benzeen. De vergunningsnormen zijn in de periode van 2018 tot en met vorig jaar niet overschreden. Maar de nieuwe gecombineerde beoordelingsmethode wijst volgens het RIVM in de meeste jaren "op een verhoogd mengselrisico bij het meetstation. (…) Het RIVM adviseert met deze uitkomsten wel te onderzoeken of de uitstoot van de betreffende stoffen kan worden verlaagd", zo rapporteert het onderzoeksinstituut. "Als gemeente nemen wij de constateringen serieus", aldus de gemeente Sittard-Geleen in een reactie. Ze willen verder overleg na dit onderzoek.
Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters moet ook Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns en Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez het onderzoek naar zich toetrekken. “Eerder waren er al stevige discussies en opmerkingen vanuit Vlaanderen op de lozingsvergunning van de Chemelot site in de Maas, maar met dit onderzoek lijkt het aangewezen ons ervan te verzekeren dat de gezondheid van de inwoners in de grensgemeenten afdoende beschermd wordt. Luchtvervuiling stopt niet aan de grens”, reageerde hij eergisteren. Brouns liet daarop weten dat hij het dossier zal opnemen.
Maar vandaag volgde bij L1 Nieuws nog verontrustender nieuws. Het provinciebestuur van Nederlands Limburg zou actie ondernomen hebben om de publicatie van het nieuwe onderzoek tegen te houden. Het publiceren van de Chemelot-resultaten, los van landelijke inzichten, zou volgens het provinciebestuur zorgen voor onrust, negatieve beeldvorming en voorbarige conclusies. "Al deze implicaties zijn niet nodig en op termijn schadelijk voor alle betrokken partijen”, klonk het. PVV-staatssecretaris Chris Jansen van Milieu negeerde dat verzoek en maakte de resultaten alsnog bekend.
“Als dit waar is, getuigt dit niet van transparantie, noch van goed nabuurschap”, reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “In dergelijke grensdossier waar er een impact kan zijn op Vlaanderen en de inwoners van de grensgemeenten, mag niet aanvaard worden dat er enige schijn is van het achterhouden van informatie. Resultaten moeten transparant gedeeld worden zodat samen naar oplossingen gezocht kan worden. De Limburgers aan beide kanten van de Maas verdienen die transparantie én inspanningen om hun gezondheid en ons leefmilieu te beschermen”.
Pieters zal Brouns in het Vlaams Parlement bevragen over het dossier en vragen contact op te nemen met het Nederlandse provinciebestuur na deze nieuwe onthullingen.
