
Vlaams Parlementslid

Vlaamse regering beschouwt walstroom als belangrijk onderdeel visienota Cruisetoerisme
Vlaams minister van Toerisme Melissa Depraetere zal in 2025 een visienota over de toekomst van het cruisetoerisme op tafel leggen waarbij ze de expertise van de havensteden en de wetenschappers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zal inschakelen. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van Depraetere en haar collega Jo Brouns aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). Het gebruik van schonere brandstoffen en motoren en de inzet van walstroom zullen alvast zeker deel uitmaken van de visienota, laten de ministers nog weten. “Walstroom is cruciaal om de uitstoot van onder meer stikstof en fijnstof te verminderen. Evident dat dit een belangrijk investeringsspoor is voor de ganse haven”, beaamt Pieters.
Vlaanderen en Brussel trekken meer dan een half miljoen cruisepassagiers aan op jaarbasis. Uit een eerste grootschalig onderzoek van Toerisme Vlaanderen naar de impact van het cruisetoerisme in Vlaanderen en Brussel bleek dat die passagiers samen met de rederijen en bemanningsleden meer dan 25 miljoen euro per jaar in onze toeristische bestemming besteden. Datzelfde onderzoek identificeerde ook verschillende aandachtspunten rond cruisetoerisme. Een duurzamer cruisetoerisme is dan ook een absolute noodzaak. Dat staat ook te lezen in het Vlaams regeerakkoord: “In aansluiting op de eerdere dialoog met de betrokken steden, legt de minister bevoegd voor Toerisme in 2025 een visienota op tafel over de toekomst van het cruisetoerisme met maatregelen om de economische, ecologische en sociale impact te beperken, rekening houdend met de Europese richtlijnen ter zake.”
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters ondervroeg bevoegde ministers Depraetere en Brouns over het dossier en de gehanteerde aanpak. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) speelt immers een cruciale rol in de monitoring en rapportering van luchtkwaliteit en milieu-impact in Vlaanderen. Het is dus belangrijk dat die betrokken wordt. Dat blijkt het geval. “Voor het opstellen van de visienota zal het agentschap Toerisme Vlaanderen de trekker zijn en overleg plegen met alle partners die ook betrokken waren bij het opstellen van de studie. Dit zijn in eerste instantie de havensteden zelf, maar tevens Vlaamse collega’s zoals de VMM, het Loodswezen, OVAM, de Vlaamse Waterweg, Maritieme Dienstverlening en Kust”, aldus Depraetere.
Bewoners uit Antwerpen, Gent en Brugge zijn vaak kritisch tegenover cruisetoerisme, zo blijkt uit de bevraging van Toerisme Vlaanderen in 2021. Gemiddeld de helft van alle bevraagde respondenten gaf aan minder cruisetoeristen te willen in hun stad. Ook drukte en ecologische impact spelen volgens de bewoners een belangrijke rol. Meer dan de helft vindt dat cruiseschepen een negatieve impact hebben op hun omgeving.
De minister laat ook in haar kaarten kijken rond enkele belangrijke denksporen. “Het luchtbeleidsplan geeft aan dat er voor de zeevaart twee belangrijke maatregelen moeten helpen voor een schonere lucht: het gebruik van schonere brandstoffen en motoren en het gebruik van walstroom. Zoals in de (eerdere) studie ook aangegeven, zijn dit twee zeer belangrijke elementen die ongetwijfeld in de visienota aan bod zullen komen”, aldus Depraetere.
“Walstroom draagt bij tot de vergroening en verduurzaming van onze scheepvaart, veel ruimer dan cruiseschepen. Schepen die aangemeerd liggen in de haven gebruiken nog heel wat elektrische energie, die doorgaans wordt opgewekt door de eigen motoren, dus fossiele brandstoffen zoals diesel of stookolie. Met walstroom kunnen schepen gebruik maken van elektriciteit die vanop de wal wordt voorzien. Op die manier verminderen we de uitstoot van onder meer stikstof en fijnstof”, beaamt ook Pieters.
