
Vlaams Parlementslid

Brouns deblokkeert slechts 6,8 van de gevraagde 52 miljoen euro voor natuurherstel
Vrijdag bevestigde Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns dat hij middelen uit de zogenaamde stikstofprovisie toewijst om effectief te investeren in de afgesproken maatregelen uit het stikstofakkoord. Betreurenswaardig is echter dat slechts 6,8 miljoen euro wordt toegewezen aan investeringen in natuurherstel, terwijl de natuuradministraties maar liefst 7 keer meer of 52 miljoen euro nodig hebben op korte termijn. “Wegkijken van natuurherstel zal echter zuur opbreken. Investeringen in natuurherstel zijn cruciaal als we niet naar strengere drempelwaarden voor vergunningen of zelfs een nieuwe vergunningsstop willen gaan”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA).
Binnen de Vlaamse coalitie is afgesproken meer dan 1 miljard euro te investeren in natuurherstel tegen 2030. Dat geld zit gereserveerd in een zogenaamde stikstofprovisie, samen met ook landbouwmiddelen in het kader van stikstof. De Vlaamse natuuradministraties Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben voor 2025 minstens 52 miljoen euro nodig uit de stikstofprovisie voor natuurherstel. Die vragen waren al wekenlang bekend bij het bevoegde kabinet van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. Dat bleek tijdens een hoorzitting over de Natuurherstelverordening in het Vlaams Parlement. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) riep Brouns vorige maand op de middelen snel toe te wijzen: “De natuurherstelmaatregelen uit het stikstofsaneringsplan zijn cruciaal om het beoordelingskader voor vergunningen overeind te houden. De middelen niet toewijzen zou economisch én ecologisch onverantwoord zijn”.
Vorige vrijdag trok Brouns met een dossier naar de ministerraad. Echter, van de gevraagde 52 miljoen euro is geen sprake. Hij mobiliseert 16 miljoen euro voor landbouwmaatregelen en 6,8 miljoen euro voor investeringen in natuurherstel.
“Dit is niet verstandig. Het evaluatierapport stikstof toonde vorige week aan dat de uitvoering van het natuurherstelplan uit het stikstofakkoord cruciaal is als we niet opnieuw het beoordelingskader voor vergunningen willen verstrengen. Investeringen in natuurherstel gaan hand in hand met rechtszekerheid. Wegkijken van natuurherstel is nefast. Ik roep hem op snel bijkomende middelen voor natuurherstel te deblokkeren uit de stikstofprovisie. Zo niet rijdt hij tegen hoge snelheid tegen de muur die wij als N-VA willen vermijden: een nieuwe vergunningsstop”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters.
