Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Al 266 jeugdlokalen willen asbestvrij worden met steun Vlaamse overheid
Het versterkt beleid om jeugdlokalen asbestvrij te maken, lijkt haar vruchten af te werken. Sinds de start kreeg de OVAM maar liefst 266 aanvragen om asbestattesten kostenloos op te maken en asbestcement te verwijderen. Dat is op zes maanden tijd al dertien keer meer bereik dan in de zes jaar voorheen. Die cijfers blijken uit een schriftelijk antwoord van bevoegd minister Jo Brouns aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). West-Vlaanderen is koploper met 33,5% of 89 aanvragen, Vlaams-Brabant hinkt achteraan met 6,4% of 17 aanvragen.
Op 26 april 2024 ondertekenden de sectorprotocolpartners Ambrassade, Bataljong, Vlaamse Sportfederatie, Netwerk Lokaal Sportbeleid, OVAM en toenmalig bevoegd minister Zuhal Demir het nieuw sectorprotocol ‘Asbestveilige Lokale Jeugdgebouwen’. Met het sectorprotocol willen de protocolpartners gezamenlijk materialen met asbest in lokale jeugd(sport)gebouwen inventariseren en de risicovolle wegnemen met het oog op de realisatie van asbestveilige lokale jeugd(sport)gebouwen. De protocolondersteuning voorziet dan ook in een kosteloos asbestattest dat de risico’s in kaart brengt en in een kosteloze inzameling van asbestcement.
Uit de rapporteringscijfers die de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), bleek eind vorig jaar immers dat slechts een twintigtal jeugd(sport)verenigingen sinds 2018 gebruikmaakten van de lokale asbestprojecten. Er was dan ook amper iets besteed voor die doelgroep sinds 2018. Om dat tij te keren werd het beleid versterkt.
“En dat lijkt te werken”, zegt Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Er zijn nu op amper zes maanden tijd alvast dertien keer meer bereik dan in de zes jaar ervoor. Net omdat jeugdige longen zo gevoelig zijn aan asbestvezelblootstelling kon het ook niet bij het oude blijven. Het is belangrijk om de meest kwetsbaren zo snel mogelijk asbestvrije infrastructuur aan te bieden en de bijsturing van het beleid lijkt te werken”.
De aanvragen zijn als volgt regionaal verdeeld:
- Antwerpen: 71 aanvragen / 26,7%
- Limburg: 29 aanvragen / 10,9%
- Oost-Vlaanderen: 60 aanvragen / 22,6%
- Vlaams-Brabant: 17 aanvragen / 6,4%
- West-Vlaanderen: 89 aanvragen / 33,5%
Pieters vraagt minister Brouns om de ingeslagen weg van zijn voorganger duidelijk verder te zetten en waar mogelijk verder te versterken.
“In de regio’s waar het aantal aanvragen achterop hinkt blijft het belangrijk dat de OVAM inzet op het bereiken van de nieuwe lokale besturen om zo extra in te zetten op asbestvrije jeugdlokalen”, besluit Pieters.