Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Vlaanderen schaft nultarief voor verbranding buitenlands PFAS en ander slib af
De invoer van slib uit het buitenland om het te verbranden in Vlaanderen, zal vanaf 2025 onderhevig zijn aan een Vlaamse milieuheffing. Dat besliste de Vlaamse regering en wordt met begrip onthaald door Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Tot op heden was er een nultarief, initieel bedoeld om onze eigen slibverbranders te laten concurreren met verwerking in het buitenland. In de loop der jaren is de vrije verbrandingscapaciteit dusdanig gedaald door bijkomende werken in het kader van de Blue Deal en de strenge beoordeling van vervuiling door PFAS en andere zorgwekkende stoffen, dat het afremmen van buitenlands slib noodzakelijk is als we niet met capaciteitsproblemen geconfronteerd willen worden”, klinkt het.
De Vlaamse verwerkers ondervonden een concurrentienadeel door het verschuldigd zijn van de Vlaamse milieuheffing bij de invoer voor verbranding van slib uit het buitenland. Dit was echter op een moment dat er hiervoor in Vlaanderen voldoende vrije capaciteit beschikbaar was. Ondertussen is het aanbod slib merkelijk gestegen. Deze stijging is onder andere het gevolg van klimaatverandering en meer bepaald extra regenval. Maar bovenal kan er minder slib gerecycleerd worden door de verscherpte opvolging van PFAS en andere verontreiniging. De vele werken in het kader van de Blue Deal, zoals de verruiming en verdieping van rivieren, leidt her en der ook tot bijkomend binnenlands slib.
“Hierdoor stelt de OVAM vast dat er in het afgelopen jaar heel wat problemen waren met de afzet van Vlaams slib naar de Vlaamse verbrandingsinstallaties. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn”, klinkt het.
Uit nazicht van de verwerkte tonnages blijkt dat de totale hoeveelheid slib die in Vlaanderen verbrand wordt is gestegen van 332.000 ton in 2020 naar 393.000 ton in 2023. In dit totaal verbrande tonnage is daarbij de invoer van slib afkomstig uit het buitenland sinds 2020 sterk toegenomen. Namelijk een verdubbeling van 51.000 ton invoer uit het buitenland in 2020 naar 102.000 ton in 2023. De verhouding buitenlands slib op de totale verbrande hoeveelheid slib in Vlaanderen is daarmee gestegen van 15% naar 26%. Dit brengt mogelijk de verbranding van het Vlaamse slib in het gedrang.
“Met de afschaffing van het huidige nultarief voor de invoer van dit slib wordt dus beoogd om verbrandingscapaciteit vrij te maken voor de verbranding van het Vlaamse slib zodat werkzaamheden die we zelf doen geen vertraging of extra kosten oplopen. Door de afschaffing van het nultarief valt de verbranding van dit slib vanaf 1 januari 2025 onder het tarief voor verbranden van huishoudelijke afvalstoffen, medisch afval en slibs. Voor 2024 bedroeg dit tarief 15,76 euro/ton. In 2023 werd er 102.000 ton slib ingevoerd aan het nultarief, bij gelijke volumes staat dit voor een meeropbrengst van 1,6 mio euro. Vermoedelijk zal de invoer van slib echter als gevolg van de verhoogde heffing worden afgebouwd. Op die manier is er meer ruimte voor Vlaams slib uit onze eigen projecten”.