Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
N-VA wil asbestproducenten Eternit en Etex horen in Vlaams Parlement
Vlaams parlementslid Andy Pieters vraagt hoorzittingen over invoering decretale vergoedingsplicht
De N-VA-fractie in het Vlaams Parlement wil dat er hoorzittingen komen over de conceptnota voor de invoering van decretale vergoedingsplicht voor voormalige astbestproducenten. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) wil de druk verhogen op de asbestproducenten om met extra geld over de brug te komen voor de opkuis van de vervuiling in Vlaanderen. Hij wil dat bedrijven Eternit en zelfs moederbedrijf Etex in een parlementaire commissie tekst en uitleg komen geven bij hun povere financiële bijdrage aan het asbestafbouwbeleid.
Terwijl in het federale parlement nieuwe wetsvoorstellen circuleren om het mogelijk te maken dat asbestslachtoffers naast het Asbestfonds ook de producenten kunnen dagvaarden, blijft ook het Vlaams Parlement niet stilzitten. Meer nog, Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) heeft in het Vlaams parlement een conceptnota ingediend voor de introductie van een decretale vergoedingsplicht voor asbestproducenten als dekking van de kosten van het asbestafbouwbeleid in Vlaanderen. Daarnaast wil Pieters de niet-naleving ervan ook decretaal strafbaar stellen zodat asbestproducenten die niet betalen ook vervolgd kunnen worden. Dat geldt desgevallend ook voor hun bestuurders.
Naast de gezondheidsschade, is asbest immers nog wijdverspreid in Vlaanderen. De kosten voor het asbestafbouwbeleid lopen daardoor hoog op, terwijl de voormalige asbestproducenten en hun rechtsopvolgers de dans ontspringen. De vervuiler moet thans betalen, meent Pieters.
In januari buigt de commissie Leefmilieu van het parlement in de zogenaamde regeling der werkzaamheden over de vraagt van Pieters om hoorzittingen te organiseren. Daarbij is Pieters vragende partij om voormalige asbestproducenten Eternit en moederholding Etex naar het Vlaams Parlement te laten komen voor tekst en uitleg. Daarmee wil hij de druk verhogen op het bedrijf om haar verantwoordelijkheid te nemen in de kosten voor de opkuis van de vervuiling in Vlaanderen.
Opgeschorte onderhandelingen Eternit
Pieters zet daarmee een strijd verder die hij eerder als kabinetschef van voormalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir opstartte. Die stelde onder meer Eternit in gebreke en startte onderhandelingen op met oog op het bekomen van bijkomende financiële middelen om het asbestafbouwbeleid te financieren. Door de verkiezingen werden de onderhandelingen opgeschort. Pieters vroeg in het Vlaams parlement herhaaldelijk naar de intenties van opvolger Jo Brouns over de procedure tegen Eternit. Die gaf echter herhaaldelijk enkele ontwijkende antwoorden. Daarom besloot hij de zaak niet op zijn beloop te laten en zelf een parlementair initiatief te nemen.
“Een schoon en gezond leefmilieu begint bij het voorkomen van vervuiling, met als sluitstuk het principe dat de vervuiler betaalt. De vertaling van dit adagium op het vlak van de vervuiling veroorzaakt door asbestproducenten ontbreekt tot op heden, wat ervoor zorgt dat asbestproducenten zich almachtig wanen ten aanzien van het Vlaams gewest, in casu de Vlaamse belastingbetaler. Daar willen we verandering in brengen”, klinkt het bij Pieters.
De laatste vervuiler die verantwoording moest afleggen in het Vlaams Parlement was multinational 3M, tijdens de parlementaire onderzoekscommissie PFOS/PFAS. Finaal kwam 3M via een saneringsovereenkomst met toenmalig bevoegd minister Zuhal Demir met bijna 600 miljoen euro over de brug voor de opkuis van de vervuiling.
Pieters denkt steun te vinden voor het initiatief. “Ik kan me niet inbeelden dat andere partijen de vervuiler niet willen laten betalen”, besluit hij.