
Vlaams Parlementslid

N-VA: “Werkende Limburgers dreigen dupe te worden van kilometerheffing”
Het pleidooi van VOKA Limburg om een kilometerheffing voor personenwagens in te voeren dreigt de werkende Limburgers op te zadelen met een extra factuur en kan zelfs de gehekelde ‘braindrain’ uit Limburg doen toenemen. Die waarschuwing geeft Vlaams parlementslid en lid van de commissie Mobiliteit Andy Pieters (N-VA). Een gelekt onderzoek wijst uit dat een kilometerheffing tot 3,4 miljard euro extra opbrengsten met zich mee zou kunnen brengen voor de overheid. “Finaal zal die echter betaald worden door de mensen die geen andere optie hebben dan met de wagen naar het werk te gaan. Wij zijn niet bereid de werkende Limburgers de dupe te laten zijn van deze natte droom van VOKA”, aldus Pieters.
Uit een onderzoek, dat werd uitgevoerd door experts van Transport & Mobility Leuven en het Center for Applied Public Economics (CAPE) van de UCL Saint-Louis in Brussel, blijkt dat een slimme kilometerheffing heel wat geld voor de overheid zou kunnen opleveren. Met een gemiddeld tarief van 10 cent per kilometer kan dat volgens de studie om wel 3,4 miljard euro extra opbrengst per jaar gaan.
Maar, die opbrengst wordt wel degelijk door iemand betaald, waarschuwt N-VA. "De invoering van die kilometerheffing duikt om de zoveel tijd terug op in de Wetstraat. Telkens weer wijst men op de mogelijkheid om extra opbrengsten te vergaren. Maar ook telkens weer kijken linkse partijen zoals Groen, maar klaarblijkelijk ook VOKA, weg van het feit dat die opbrengst betaald zal worden door de werkende middenklasse die de auto nodig heeft om zich te verplaatsen: niet voor zijn of haar plezier, maar om naar het werk te gaan. We zouden werken bestraffen en daartoe zijn wij niet bereid”, zegt Pieters, die het onderzoek kon inkijken de voorbije weken.
Pieters wijst er ook op dat een kilometerheffing ook nefast zou kunnen zijn voor de vaak gehekelde braindrain van Limburg naar andere regio’s in Vlaanderen. “Hoe willen we mensen in Limburg houden als we ze ook nog eens een hoge kilometerheffing aansmeren wanneer ze in Limburg blijven wonen? Willen we de braindrain doen toenemen? Wij niet”, aldus Pieters.
Een kilometerheffing is niet opgenomen in het Vlaams regeerakkoord, enkel de bestaande heffing voor vrachtwagens wordt verdergezet. Daarnaast wordt door ministers Weyts en De Ridder wél bekeken hoe we een systeem kunnen opzetten waarbij we buitenlandse chauffeurs, die massaal over de Vlaamse wegen rijden, mee laten bijdragen voor ons wegennet. “Dat is niet meer dan rechtvaardig”, besluit Pieters.
