
Vlaams Parlementslid

Chemelot moet uitstoot kankerverwekkende stoffen nabij de Vlaamse grens verlagen
Onrustwekkende berichtgeving van de overkant van de Maas. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt dat chemiebedrijf Chemelot moet onderzoeken of de uitstoot van drie specifieke kankerverwekkende stoffen omlaag kan. Het advies komt na een nieuw soort onderzoek bij een meetstation, vlakbij het industriecomplex in Sittard-Geleen, op minder dan een halve kilometer van de grens met Vlaanderen. Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) roept bevoegde ministers Jo Brouns en Caroline Gennez op om het onderzoek vlakbij de grens op te vragen en na te gaan wat de gevolgen zijn voor Vlaanderen en de gezondheid van de Limburger. “We moeten ons ervan te verzekeren dat de gezondheid van de inwoners in de grensgemeenten afdoende beschermd wordt”, aldus Pieters.
Bij de uitstoot van zogenoemde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) wordt volgens de huidige milieuregels gekeken naar de concentratie van een schadelijke stof in de lucht. Bedrijven moeten onder de voorgeschreven norm blijven. Dat wordt per chemische stof apart gemeten. Daardoor wordt er geen rekening mee gehouden dat meerdere stoffen tegelijk kunnen voorkomen. Wat een zogeheten 'cocktail' van meerdere gevaarlijke stoffen doet met de gezondheid van omwonenden, is niet duidelijk. Maar de Tweede Kamer vroeg enkele jaren geleden in een motie om dat voortaan wel te onderzoeken. En dat ook mee te laten wegen in het wel of niet verlenen van een vergunning.
Het RIVM heeft bij de proef de meetgegevens bekeken van drie kankerverwekkend stoffen: 1,3 butadieen, monovinylchloride en benzeen. De vergunningsnormen zijn in de periode van 2018 tot en met vorig jaar niet overschreden. Maar de nieuwe gecombineerde beoordelingsmethode wijst volgens het RIVM in de meeste jaren "op een verhoogd mengselrisico bij het meetstation. (…) Het RIVM adviseert met deze uitkomsten wel te onderzoeken of de uitstoot van de betreffende stoffen kan worden verlaagd", zo rapporteert het onderzoeksinstituut.
"Als gemeente nemen wij de constateringen serieus", aldus de gemeente Sittard-Geleen in een reactie. Ze willen verder overleg na dit onderzoek. Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters moet ook Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns en Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez het onderzoek naar zich toetrekken. “Eerder waren er al stevige discussies en opmerkingen vanuit Vlaanderen op de lozingsvergunning van de Chemelot site in de Maas, maar met dit onderzoek lijkt het aangewezen ons ervan te verzekeren dat de gezondheid van de inwoners in de grensgemeenten afdoende beschermd wordt. Luchtvervuiling stopt niet aan de grens”.
Er loopt ook een andere RIVM-activiteit rond Chemelot. Anderhalf jaar geleden vroegen Provinciale Staten per motie om een gezondheidsonderzoek rond het industriecomplex. Het RIVM heeft rond de jaarwisseling laten weten dat het is begonnen aan een vooronderzoek.
