
Vlaams Parlementslid

VDAB begeleidde 85% van ontslagen VDL Nedcar-werknemers naar nieuwe jobkansen
De sluiting van de VDL Nedcar-fabriek in het Nederlandse Born had ook voor Limburgse werknemers zware gevolgen. Van de bijna 700 grensarbeiders uit Limburg die er werkten, werd een groot deel getroffen door ontslag. De VDAB heeft inmiddels 85% van hen begeleid in hun zoektocht naar een nieuwe job. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) aan Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA).
Met talloze infosessies, jobbeurzen en wekelijkse zitdagen op het terrein van VDL Nedcar is de VDAB erin geslaagd 589 unieke werknemers te informeren. Dat is 85%. De VDAB was ook enkele maanden een halve dag aanwezig in het gemeentehuis van Lanaken waar werknemers terecht konden met hun vragen.
Vlaams Parlementslid Andy Pieters wijst op het belang van dergelijke snelle en laagdrempelige hulp: “Een collectief ontslag zoals bij Nedcar heeft een enorme impact. Werknemers mogen niet aan hun lot worden overgelaten. Mensen die plots zonder werk vallen, verdienen snelle en gerichte hulp. De VDAB heeft hier zijn rol gespeeld.”
Pieters benadrukt het belang van samenwerking over de landsgrenzen heen: "Hoewel de VDAB geen bevoegdheid heeft op Nederlands grondgebied, is er nauw samengewerkt met de Nederlandse collega's van het zogenaamde Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om een zo naadloos mogelijke overgang voor de getroffen werknemers te verzekeren."
Pieters pleit er ook voor om lessen te trekken uit dit dossier. “We zien vaker dat grote bedrijven herstructureren, ook over de grens. Vlaanderen moet alert blijven en ervoor zorgen dat getroffen werknemers snel en effectief worden geholpen. Er mag geen talent verloren gaan”.
Demir liet eerder al weten bij de Europese Commissie aan te dringen om versneld een beroep te kunnen doen op extra steun uit het Europees Globaliseringsfonds. Dat is een geldpot die gebruikt wordt voor ontslagrondes van meer dan 200 werknemers. Momenteel krijgt Vlaanderen een lager steunpercentage (60%) uit die pot dan Wallonië of Brussel (85%). “Het lijkt me een goede zaak dat minister Demir ook op Europees niveau voor rechtvaardigheid pleit”, besluit Pieters.
