
Vlaams Parlementslid

Van versoepeling van het stikstofdecreet is geen sprake
“Zelfs een blinde ziet dat een versoepeling niet aan de orde is, alleen Lode Ceyssens van de Boerenbond niet”. Met die woorden reageerde Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) in het Vlaams parlement op de oproep van de Boerenbond-voorzitter om het stikstofdecreet te versoepelen. Aanleiding was het evaluatierapport van de stikstofuitstoot. In de commissie Leefmilieu bevestigde een genuanceerde minister Jo Brouns dat de drempelwaarden van het stikstofdecreet inderdaad niet aan de orde is. Wel komt er op korte termijn extra geld vrij voor het noodzakelijke natuurherstel in stikstofgevoelige gebieden.
De dalende trend van de uitstoot van stikstof zet zich verder in Vlaanderen. Een goede zaak voor ons milieu, voor de mens en ook voor onze landbouwers. De daling van stikstofuitstoot gaat immers hand in hand met de robuustheid van het vergunningenkader. Dat blijkt uit het evaluatierapport 2024 van de stikstofuitstoot.
"Toch moet er nog lang niet te vroeg victorie gekraaid worden”, werd gewaarschuwd door verschillende volksvertegenwoordigers in het Vlaams parlement. “Zo zijn de cijfers die u voorstelde tot en met 2022, vlak nadat de varkenshouderijen een bijzonder zwaai jaar hadden. Ook is er natuurlijk een verschil tussen stikstof dat we de lucht in sturen en stikstof dat neerslaat op onze natuur. Voor de stikstofoxiden uit vooral de industrie en transport daalt alles sneller en dat over bijna het volledige oppervlakte gevoelige natuur. Voor ammoniak uit de landbouw is dit slechts op 3% van de oppervlakte. Er is dus nog werk aan de winkel”, aldus Pieters.
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns bevestigde dat er van versoepeling geen sprake is en dat de effecten van de reducties uit het stikstofdecreet nog niet in het rapport vervat zijn. Daarnaast is het ook belangrijk te investeren in natuurherstel. “Op zeer korte termijn worden daarvoor middelen uit de zogenaamde stikstofprovisie vrijgemaakt”, bevestigde Brouns.
Boerenbond vroeg vorige week ‘onmiddellijk werk te maken van een ander beleid dan het stikstofdecreet uit 2024’. Brouns maakt duidelijk dat dit, conform regeerakkoord, niet aan de orde is. De voorbereiding van het stikstofbeleid na 2030 zal weldra starten in de schoot van een wetenschappelijk team, dat weldra samengesteld zal worden. Ook dat antwoordde de minister op vraag van Pieters.
