
Vlaams Parlementslid

Stikstof: twee derde van aangemelde varkensboeren liet zich effectief uitkopen en is gestopt
Maar liefst twee derde (66%) van de varkensboeren die een aanvraag indiende voor een vrijwillige uitkoop in het kader van de stikstofproblematiek, heeft zijn exploitatie ook effectief stopgezet. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns bezorgde aan Vlaams parlementslid Andy Pieters. Na de eerste oproep gingen 156 van de 236 aanvragers effectief in op het aanbod waarbij een bedrag van 21,87 miljoen euro uitbetaald werd. De meeste varkensboeren stopten in West-Vlaanderen, het grootste aandeel van het budget ging naar Antwerpen, wat erop wijst dat het daar om grotere exploitaties met meer dieren ging.
Het Stikstofdecreet (artikel 39) voorziet in een rechtsgrond voor de uitwerking van het flankerend beleid. Er worden immers inspanningen gevraagd aan de landbouwsector, vandaar de nood aan flankerend beleid. Dat flankerend beleid in het kader van de programmatische aanpak stikstof (PAS) bestaat uit verschillende onderdelen. Een belangrijke daarbij was de vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensstallen. Daarvoor gebeurden al twee oproepen. Het aanbod voor het stopzetten en slopen van stallen is vrijwillig.
De periode om de uitbetaling voor het stopzetten van de varkensstallen aan te vragen is voor de eerste oproep intussen beëindigd. 156 van de 236 aanvragers gingen effectief in op het aanbod waarbij een bedrag van 21,87 miljoen euro uitbetaald werd. Dat komt neer op 66% of twee derde van het aantal aanvragers.
De periode om de uitbetaling van de sloopvergoeding aan te vragen is nog lopende, die voor de stopzetting van het bedrijf is afgelopen. Momenteel zijn er 5 aanvragen tot uitbetaling van de sloopvergoeding.
Intussen werd ook een tweede oproep afgerond, maar cijfers daarvan ontbreken omdat landbouwers een jaar de tijd hebben om op het aanbod in te gaan. Die termijn loopt nog.
Voor de 26 bedrijven die het aanbod hebben aanvaard bedraagt het toegekende bedrag, inclusief eventuele aankopen, 21.629.151 euro. Hiervan is vandaag ongeveer 2/3 uitbetaald.
Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) vindt het een goede zaak dat twee derde van de aangemelde landbouwers ook effectief ingaat op het aanbod. “Deze landbouwers hebben zelf de afweging gemaakt en beslisten dat het aanbod van de overheid aantrekkelijk genoeg is om de uitdagende sector te verlaten. Zij kiezen voor zekerheid en helpen zo het stikstofbad leeg te maken, wat zowel op ecologisch vlak als op het vlak van rechtszekerheid belangrijk is. Toch zullen we blijvend moeten monitoren of er afdoende stikstofreducties gerealiseerd worden”, besluit Pieters.
