
Vlaams Parlementslid

OVAM schorst één van de drie certificatie-instellingen voor asbest
De OVAM schorst de Nederlandse onderneming SKH B.V. voor een periode van vier maanden als certificatie-instelling asbest. Dat nieuws verscheen vandaag in het Belgisch Staatsblad. Van 13 april tot 13 augustus mag het bedrijf niet meer actief zijn op het vlak van certificering van asbestdeskundigen, hun vorming en de controle op asbestattesten. De exacte reden is onduidelijk, al moet het een behoorlijk ernstige reden zijn aangezien het de eerste keer is sinds het bestaan van het asbestattest. Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) roept bevoegd minister Jo Brouns op duidelijkheid te scheppen voor de asbestdeskundigen en hun klanten teneinde het vertrouwen in het opgezette systeem te handhaven.
De certificatie-instellingen zien via controles en audits toe op de kwaliteitsvolle opmaak van asbestattesten, vormt en certificeert asbestdeskundigen. Ze vormen ook het eerstelijns informatieloket voor de aangesloten certificaathouders. De OVAM levert de erkenning als certificatie-instelling asbest af en ziet toe op de werking van de certificatie-instellingen.
Er waren initieel vier certificatie-instellingen actief, waarvan dit jaar één haar werkzaamheden zelf heeft stopgezet. Van de drie instellingen was er één actief met maatschappelijke zetel in Nederland. Net dat is de geschorste organisatie: SKH B.V. met maatschappelijke zetel in Wageningen, Nederland.
De OVAM heeft de bevoegdheid om de instellingen te schorsen in slechts uitzonderlijke gevallen. Ofwel op basis van het niet correct uitvoeren van haar taken, ofwel wegens het niet (langer) voldoen aan basis-erkenningsvoorwaarden. Het blijft onduidelijkheid welke de motivatie op dit moment is.
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) betreurt die onduidelijkheid en vraagt opheldering van bevoegd minister Jo Brouns. “Het is voor asbestdeskundigen en mogelijks nog meer voor hun klanten belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is en of er gevolgen zijn die breder gaan dan de certificatie-instelling. Enkel met die duidelijkheid kan het vertrouwen in het opgezette systeem behouden blijven. Ik roep de minister dan ook op die duidelijkheid op een transparante wijze te geven. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat de afgeleverde asbestattesten correct zijn en dat de certificatie-instellingen hun werk naar behoren uitvoeren. De twijfel die door de huidige onduidelijkheid ontstaat kunnen we missen”, besluit Pieters.
