
Vlaams Parlementslid

Natuuradministraties vragen 52 miljoen euro extra uit stikstofprovisie voor natuurherstel
De Vlaamse natuuradministraties Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben voor 2025 minstens 52 miljoen euro nodig uit de stikstofprovisie voor natuurherstel. Die vragen zijn bekend bij het bevoegde kabinet van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. Dat bleek tijdens een hoorzitting over de Natuurherstelverordening in het Vlaams Parlement. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) roept Brouns op de middelen snel toe te wijzen: “De natuurherstelmaatregelen uit het stikstofsaneringsplan zijn cruciaal om het beoordelingskader voor vergunningen overeind te houden. De middelen niet toewijzen zou economisch én ecologisch onverantwoord zijn”.
In de commissie leefmilieu werden de Vlaamse natuuradministraties ANB en INBO samen met de strategische adviesraden ondervraagd tijdens een hoorzitting over de Europese Natuurherstelverordening, die door de administraties voorbereid worden. De noodzaak aan extra financiële middelen kwam herhaaldelijk ter sprake, niet in het minst voor de uitvoering van het stikstofsaneringsplan, dat een integraal onderdeel is van het stikstofdecreet en natuurherstel beoogt in 193 gebieden in Vlaanderen.
Voor de realisatie van alle maatregelen uit het stikstofdecreet is een stikstofprovisie voorzien, waarbij de politieke afspraak is dat er 1 miljard euro ter beschikking wordt gesteld voor natuurherstel. Echter, de bevoegde minister Jo Brouns heeft vanaf 2025 nog geen middelen toegewezen, zo bleek op de hoorzitting.
“We hopen snel op witte rook”, klonk het bij Hilde Eggermont, administrateur-generaal van INBO, die onafhankelijke wetenschappelijke instelling die voor de monitoring van de stikstofuitdaging en de natuurkwaliteit moet zorgen. De noden van INBO zijn ongeveer 12 miljoen euro per jaar, wat aan de voogdijminister gevraagd werd.
Voor de investeringen in het stikstofsaneringsplan zelf benadrukte Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal van ANB, dat ze nog volop bezig zijn met de voorbereidingen van de concrete investeringen, maar dat het agentschap in 2025 30 tot 40 miljoen euro uit de stikstofprovisie nodig zullen hebben.
Samen maakt dat voor 2025 alvast het bedrag van 52 miljoen euro, waarvoor beroep kan worden gedaan op het miljard uit de stikstofprovisie. N-VA roept Brouns op niet te talmen met de toewijzing van de middelen.
“Het beoordelingskader voor élke vergunning in Vlaanderen, waarmee onze ganse economie staat of valt, is gebaseerd op én stikstofreductie in industrie en landbouw, én investeringen in natuurherstel én monitoring en borging door de wetenschap. Neem een van die puzzelstukjes weg en het vergunningenkader wordt kaduuk. Het is dus cruciaal dat de nodige middelen uit de stikstofprovisie worden toegewezen aan ANB en INBO. Natuurherstel mag niet bij woorden blijven”, aldus Pieters.
De stikstofsaneringsprojecten zouden in 140 van de 193 deelzones moeten zijn opgestart tegen 1 januari 2030. N-VA dringt bij Brouns aan op zo snel mogelijke aanvang en geen uitstel te laten ontstaan. De projecten omvatten vaak ook ecohydrologisch herstel, wat ze in de feiten ook Blue Deal investeringen maken.
