
Vlaams Parlementslid

Naar schatting 300 miljoen kilogram asbestpassief in Limburgse gebouwen
Met 12,8% van het gebouwenpatrimonium in Vlaanderen wordt ingeschat dat in Limburg 300 miljoen kilogram asbestpassief aanwezig is oftewel 300.000 ton. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters naar aanleiding van de hoorzitting met ondermeer asbestproducent Eternit/Etex in het Vlaams parlement. Pieters diende een voorstel in om een decretale vergoedingsplicht in te voeren voor (voormalige) producenten en hun rechtsopvolgers zodat de opkuiskosten niet langer op de maatschappij en de belastingbetaler afgewenteld worden. “Het asbestdossier is een zwarte pagina in onze geschiedenis”, klinkt het.
De OVAM schatte eerder in dat ongeveer 2.329.000 ton of 2,329 miljard kilogram asbestpassief in Vlaanderen aanwezig is. Met 12,8% van het gebouwenpatrimonium van Vlaanderen aanwezig in de provincie, wordt ingeschat dat het om 300.000 ton of 300 miljoen kilogram gaat in de provincie Limburg. Asbest waarvan grote hoeveelheden opgekuist moeten worden om Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040.
Om te voorkomen dat die kosten door de belastingbetaler betaald moeten worden, wil Pieters een decretale vergoedingsplicht invoeren dat asbestproducenten verplicht om jaarlijks een financiële bijdrage te doen. Zoniet, kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden. Het voorstel van Pieters wordt morgen besproken in de commissie van het Vlaams parlement. Voor het eerst gebeurt dat in aanwezigheid van onder meer voormalig asbestproducent Eternit en haar moederbedrijf Etex. Het bedrijf is verantwoordelijk voor 65% van het in Vlaanderen aanwezige asbest.
Asbest is een sluipmoordenaar met verregaande gevolgen voor de maatschappij. Voor N-VA is het dan ook nodig dat de uitvoering van het asbestafbouwplan versneld wordt op kosten van de (voormalige) asbestproducenten.
“Het asbestafbouwplan van de Vlaamse overheid is gericht op het asbestveilig maken van Vlaanderen tegen 2040. Op dit moment wordt de opkuis van asbest echter voornamelijk gedragen door de belastingbetaler, wat een onrecht is. Kosten blijven afwentelen op de maatschappij, voor een vervuiling dat willens nillens door asbestproducenten verspreid werd, dat kan echt niet blijven duren. Het is goed dat we aan de vooravond staan van het debat over de invoering van een decretale vergoedingsplicht voor de voormalige asbestproducenten en hun rechtsopvolgers”, klinkt het bij Pieters. “Op die manier dragen ze eindelijk bij aan de kosten en risicobeperking die ze, kijk maar naar Brugge, nu afwentelen op de maatschappij en de belastingbetaler”.
