
Vlaams Parlementslid

Na lang aandringen schakelt Brouns versnelling hoger: eind maart eerste ontwerp Blue Deal 2.0
Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns maakt dan toch de langverwachte bocht en engageert zich in een schriftelijk antwoord aan Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) om einde maart een eerste ontwerp van investeringsprogramma Blue Deal 2.0 klaar te hebben. Pieters had Brouns herhaaldelijk onder vuur genomen in het Vlaams Parlement omdat zijn ambitieniveau in timing aan de lage kant was. Brouns had oorspronkelijk oktober 2025 voor ogen. “De uitdagingen op het vlak van water zijn te groot om dit dossier zolang te laten liggen. Het is goed dat ook Brouns dat eindelijk inziet”, aldus Pieters.
De voorbije jaren werd met de Blue Deal en het klimaatadaptatieplan een shift gedaan in het klimaatbeleid. De focus lag niet langer enkel op CO2 verminderen, maar veel meer op het aanpassen van onze omgeving aan de klimaatverandering. Op 1 maart 2024 keurde het Vlaams Parlement bovendien een Blue Deal-decreet goed waarmee élke Vlaamse regering en in casu de bevoegde minister verplicht wordt binnen een jaar na zijn aantreden een nieuwe Blue Deal met concrete investeringen op te maken. Dat engagement wordt in het regeerakkoord bevestigd onder de noemer “Blue Deal 2.0”.
De waterellende in gans Europa deed de urgentie bij experten om bijkomend te investeren in de Blue Deal enkel toenemen. Vlaams parlementslid Andy Pieters van N-VA trad vanaf dag één die ambitie bij. “Door de toenemende gevolgen van de klimaatverandering moet Vlaanderen zich wapenen en investeren in klimaatadaptatie. Hiermee zijn we beter voorbereid op extreme weersomstandigheden en kunnen we overstromingen en droogteperiodes beter opvangen. Het regeerakkoord maakt duidelijk dat er een Blue Deal 2.0 moet komen met grote investeringen in ruimte voor water. En ook al heeft minister Brouns volgens het decreet nog tot veel tijd, het lijkt niet aangewezen die hele termijn uit te putten. We gaan best zo snel mogelijk verder aan de slag”, klonk het bij Pieters.
Brouns kan rekenen op alle reguliere middelen waarover zijn voorganger beschikte, krijgt daar nog eens bovenop nog eens meer dan 270 miljoen euro voor bijkomende Blue Deal investeringen én hij kan synergiën voorstellen met het miljard euro van het natuurherstelplan uit het stikstofakkoord, dat in de meerjarenbegroting voorzien is. Dit laat immers ecohydrologische investeringen toe. Daarnaast heeft de woordvoerder van Brouns in de krant al aangegeven dat andere middelen, bijvoorbeeld door herschikkingen binnen zijn bevoegdheden, tot de mogelijkheden behoren.
“Hoe sneller het concrete Blue Deal 2.0 plan van Brouns op tafel ligt, hoe sneller we ook een duidelijk signaal geven aan de samenleving dat dit een prioriteit is”, vond Pieters. Al tien keer vroeg hij de minister in het Vlaams Parlement om zijn plannen te versnellen. Eindelijk met succes.
“Tegen eind maart zal, samen met collega De Ridder, een eerste ontwerp van Blue Deal voorbereid worden als insteek voor begrotingsopmaak 2026”, laat Brouns schriftelijk aan Pieters weten. “Eindelijk een sterk signaal”, reageert Pieters. “De herhaaldelijke vragen om een versnelling hoger te schakelen hebben effect opgeleverd. Het is jammer dat de minister niet vanaf het begin de urgentie zelf in zag, maar beter later dan nooit. We kijken als N-VA uit naar een Blue Deal 2.0 met voldoende middelen én een hoog ambitieniveau”.
