
Vlaams Parlementslid

N-VA vraagt Brouns te versnellen met verbod op PFAS-houdende pesticiden
Drinkwatervervuiling moet bij de bron bestreden worden en dat wil zeggen dat er best zo snel mogelijk een verbod komt op PFAS-houdende pesticiden. Zo reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) op het nieuws waarmee onder meer TV Limburg uitpakte dat er vooral in Genk en Maasmechelen hoge concentraties TFA teruggevonden worden in drinkwater. Toxicologen meldden dat er geen acuut gevaar is, maar wel een risico dat vermijdbaar is. “Het lijkt me daarom belangrijk dat bevoegd minister Jo Brouns zijn plannen voor een verbod op PFAS-houdende pesticiden versnelt”, aldus Pieters.
Niet alleen in het midden van West-Vlaanderen, ook in het noorden van Oost- en West-Vlaanderen, in de stad Antwerpen en in het Limburgse Genk en Maasmechelen worden hoge concentraties TFA teruggevonden in drinkwater, de kleinste PFAS-variant. Dat bericht werd afgelopen in alle nieuwsmedia gelanceerd nadat De Watergroep nieuwe cijfers deelde. Ook TV Limburg opende met het nieuws. De cijfers brachten enige ophef met zich mee. Ook ondanks geruststellende boodschappen van De Watergroep.
Pesticiden waar PFAS in zit, zijn een van de belangrijkste bronnen van TFA in grondwater, zeker in landelijke gebieden waar zware industrie minder voorkomt. Ook in Limburg, waar drinkwater uit de grond gehaald wordt en niet uit oppervlaktewater.
In het Vlaams Actieplan Duurzaam Pesticidengebruik tot 2027 is een verbod op PFAS houdende pesticiden opgenomen. Hierbij is echter ook vermeld dat we “onderzoeken hoe we dit het beste doen, waarbij we oog hebben voor de beschikbaarheid van alternatieven”. Pieters dringt echter aan op de nodige spoed. Niet in het minst na de nieuwe cijfers over TFA in drinkwater, waarover TV Limburg deze week berichtte.
“Zo spoedig mogelijk en uiterlijk tegen 1 januari 2026, staat vermeld in het actieplan. Maar in recent schriftelijk antwoord neemt de minister wat meer vrijheid rond de timing en zal hij eerst een strategisch plan inzake bescherming van het drinkwater opmaken vooraleer er een écht verbod komt. TFA in drinkwater in landelijk gebied, zeker in Limburg, is quasi volledig afkomstig van PFAS houdende pesticiden. Talmen heeft dan ook weinig zin. Bovendien zal het regelgevende traject ook nog enige tijd vergen. Daarom roep ik de minister op snel met een effectief verbod te komen op PFAS-houdende pesticiden”, aldus Pieters.
N-VA zal Brouns na de krokusvakantie in de commissie Leefmilieu attenderen op het belang van een versnelling.
