
Vlaams Parlementslid

N-VA betreurt achteroverleunende houding Brouns in aanpak waterkwaliteit - Milieueffectenrapport mestbeleid loopt vertraging op
Bij monde van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) heeft de N-VA vandaag stevige kritiek geuit op de houding van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns over het mestbeleid. De minister is niet zinnens om bijkomende maatregelen te nemen na een nieuwe procedure van de Europese Commissie, acht dat ‘niet nodig, niet nuttig’ en kondigde eveneens aan dat het lopende milieueffectenrapport vertraging oploopt. Pieters hekelde de selectieve lezing van de gemaakte afspraken door de minister en riep hem op alle afspraken te honoreren en niet alleen die wat hem goed van pas komen. “Waterkwaliteit is te belangrijk om er op deze manier mee om te gaan”, aldus Pieters.
In de commissie Leefmilieu tikte Mieke Schauvliege van Groen, maar ook Pieters van N-VA de minister op de vingers. Zo had hij vorige week in de commissie verklaard dat de Europese Commissie geen oordeel had geveld over het nieuwe mestactieplan (MAP7), maar enkele dagen bleek uit een nieuw verzoekschrift van de Europese Commissie van wel. Het oordeel is negatief: Vlaanderen moet bijkomende maatregelen nemen.
Brouns houdt er een eigen lezing op na. “Niet nodig, noch nuttig”, noemde hij het. “U wil een louter oordeel over MAP7, ik wil bovenal een wetenschappelijk en milieukundig correct oordeel. Onze fractie kan uw uitspraken dan ook niet steunen. Een louter politiek oordeel staat haaks op de wens om een wetenschappelijk onderbouwd beleid te realiseren en staat dan ook haaks op het regeerakkoord”, klonk het.
“U had zich geëngageerd dat de MER in februari 2025 afgewerkt zou zijn. Er resten ons nog drie dagen. Dat wil zeggen dat die resultaten volgende week richting de Europese Commissie zouden moeten kunnen gaan, maar ook naar het opvolgingsorgaan met het oog op het versneld invoeren van noodzakelijke bijkomende maatregelen waarover consensus is. Ook dat is een afspraak die gemaakt is bij de MAP7. U schuift alles door naar 2027, maar dat is in strijd met alle mogelijke afspraken”, reageerde Pieters fel.
Ook Vooruit-collega Kris Verduyckt steunde de vraag om alle afspraken te honoreren en wilde meer bijkomende maatregelen. Brouns reageerde geprikkeld dat de lopende milieueffectenrapportage vertraging oploopt. “De waterkwaliteit verdient beter. We komen hierop terug en laten dit niet los”, aldus Pieters.
