
Vlaams Parlementslid

Gouverneur start onderzoek naar overtreden regels bij erkenningsadvies Diyanet moskee
Na de melding van de verstrengelde belangen van schepen Serdar Karali (Puur) in het erkenningsdossier van de Diyanetmoskee van Maasmechelen, heeft de toezichthoudende overheid Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) namens de provinciegouverneur gemeld dat hij een onderzoek start en het volledige dossier opvraagt bij het lokaal bestuur. Hij verklaart de melding daarmee ontvankelijk. Audit Vlaanderen had eerder al laten weten dat ABB en de deontologische commissie van de gemeenteraad aan zet zijn. Die laatste zal bijeenkomen, al is nog onduidelijk wanneer. Dat initiatief ligt bij gemeenteraadsvoorzitter Mustafa Uzun.
Tijdens de gemeenteraad van afgelopen dinsdag 18 februari bond oppositiepartij ademM/N-VA de kat de bel aan. Hij stelde vast dat schepen Serdar Karali (Puur) in januari meebesliste over een gunstig advies voor de erkenning van de Turkse Diyanet moskee en overlegde mee tussen de diensten en het moskeebestuur. Echter, Karali was tegelijk ook aanvrager van de erkenning in het bestuursorgaan van de moskee. Dat is in strijd met de deontologische code en de integriteitsregels die onpartijdigheid vooropstellen. Het dossier werd bezorgd aan Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en Audit Vlaanderen. Die laatste liet dezelfde dag al weten dat vooreerst ABB aan zet is voor verder onderzoek.
ABB heeft inmiddels namens de provinciegouverneur laten weten aan Pieters dat het dossier ontvankelijk is en hij een onderzoek opstart in dit dossier. Dat wil zeggen dat de provinciegouverneur de beslissing en het standpunt van het lokaal bestuur op zal vragen en vervolgens het dossier ten gronde onderzoekt. Als de beslissing strijdig is met het recht of het algemeen belang, kan de toezichthouder beslissen om het besluit te vernietigen. De bedoeling is dat het hele onderzoek binnen drie maanden afgerond wordt.
Met steun van NieuwBlauw en Vlaams Belang riep ademM/N-VA-raadslid Jos Lambrichts de deontologische commissie samen over de rol van schepen Karali en de burgemeester in dit dossier. De deontologische commissie is verplicht samen te komen om het dossier te bespreken, te analyseren en een gevolg te beslissen. Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer die door voorzitter Mustafa Uzun samengeroepen zal worden.
