
Vlaams Parlementslid

Aanpak zwarte punten werkt ook in Limburg: op 10 jaar tijd 23,6% minder verkeersslachtoffers
De aanpak rond zwarte punten in het verkeer werkt. Dat blijkt uit een evaluatie waarover Het Laatste Nieuws vandaag bericht. Ook in Limburg is dat het geval. De verkeersveiligheid in Limburg is de afgelopen tien jaar significant verbeterd. Uit cijfers die Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder (N-VA) bekendmaakte in antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA), blijkt dat het aantal letselongevallen in Limburg met 14% is gedaald in vergelijking met 2014. Het aantal verkeersslachtoffers nam zelfs met 23,6% af. “Deze cijfers tonen aan dat de investeringen in verkeersveiligheid zoals vrijliggende fietspaden of herinrichtingen van knooppunten hun effect niet missen,” stelt Andy Pieters. “Maar we mogen niet op onze lauweren rusten: elk slachtoffer blijft er één te veel. Er komt dan een Vlaams Verkeersveiligheidsplan met verdere inspanningen”
Uit de gepubliceerde analyse van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken blijkt dat de ingrepen rond de zwarte knooppunten werken. Ook kleine ingrepen zijn daarbij vaak doorslaggevend. Vrijliggende fietspaden, de herinrichting naar rotondes en afschermende constructies doen het aantal letselongevallen in Vlaanderen dalen met respectievelijk -29,5%, - 33,4% en -42,2%.
Structurele daling verkeersongevallen en slachtoffers
De cijfers van De Ridder tonen ook een duidelijke verbetering in de verkeersveiligheid in Limburg. In 2014 waren er nog 3.255 letselongevallen, terwijl dat aantal in 2023 was gedaald naar 2.800. Ook het aantal slachtoffers kende een forse daling: van 4.543 in 2014 naar 3.469 in 2023.
“Deze trend is bemoedigend en bewijst dat de maatregelen die worden genomen– van infrastructurele ingrepen tot drugs- en alcoholcontroles – een verschil maken,” aldus Andy Pieters. “Toch blijft verkeersveiligheid een prioriteit. We zetten als N-VA ons beleid onverminderd verder, met een focus op de gevaarlijke punten in de provincie.”
Verkeersveiligheid blijft topprioriteit
De minister wijst erop dat de inspanningen van de Vlaamse overheid en de lokale besturen hun vruchten afwerpen, maar dat er nog werk aan de winkel is. De lijst met gevaarlijke punten in Limburg wordt voortdurend bijgewerkt en aangepakt. In 2025 wordt voor de resterende 23 gevaarlijke punten bekeken welke ingrepen nog nodig zijn om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. Dit voorjaar nog wil De Ridder landen met haar Geïntegreerd Investeringsprogramma waarin de investeringen voor de komende jaren opgenomen worden.
Limburg als voorbeeld voor Vlaanderen
Uit de gegevens blijkt dat Limburg goed scoort in vergelijking met andere provincies op het vlak van verkeersveiligheid. Minister De Ridder verwijst daarvoor naar het meest recente Jaarrapport Verkeersveiligheid, waarin de vooruitgang per provincie wordt geanalyseerd. Limburg heeft het laagste aantal letselongevallen van alle Vlaamse provincies.
“In Limburg zijn de afgelopen jaren forse inspanningen geleverd en dat zien we terug in de cijfers,” besluit Pieters. “Maar we moeten blijven inzetten op veilige infrastructuur, doordachte verkeersmaatregelen en consequente handhaving. Enkel zo kunnen we ervoor zorgen dat het aantal verkeersslachtoffers verder blijft dalen.”
