Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Veerpontjes over de Maas blijven populair, ondanks lichte daling gebruik in 2024
Het jaar 2024 was het natste ooit, en dat liet zich ook toeristisch voelen. Dit jaar maakten 34.146 minder fietsers en voetgangers gebruik van de drie gratis fiets- en voetgangersveerpontjes over de Maas. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters verkreeg van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder De daling van het aantal gebruikers is voor 56% te wijten aan het fietsveer Rotem-Grevenbricht, dat in 2024 meerdere keren en gedurende langere periodes buiten dienst was door motorproblemen. De veerponten over de Maas blijven echter fundamenteel populairder dan in de periode dat ze niet gratis waren. “De veerponten zijn cruciaal voor het grensoverschrijdende Landschapspark RivierPark Maasvallei. Ze staan symbool voor de Limburgse gastvrijheid, en dat moeten we zo houden”, zegt Pieters.
Wie aan de Gemeenschappelijke Maas komt kent ze wellicht al, de fiets- en voetgangersveren Ophoven (B) - Ohé en Laak (NL), Rotem (BE) – Grevenbicht (NL) en Uikhoven (BE) - Geulle (NL). De Maasveerpontjes vormen samen met het autoveerpont Meeswijk (B) – Berg (NL) een belangrijk verbindend element tussen de twee Limburgen. De pontjes zijn ook essentieel voor het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Sinds 1 april 2023 kunnen alle actieve weggebruikers de oversteek met de veerpontjes gratis maken.
In 2023 zorgde het gratis gebruik voor een aanzuigeffect, met 184.882 overtochten via de drie fiets- en voetgangersveren. In 2024 daalde dit aantal met 34.146 tot 150.736, grotendeels door de motorproblemen bij het veer Rotem-Grevenbricht. Toch blijft het gebruik aanzienlijk hoger dan voorheen.
Zeker als ook autoveerpont Meeswijk (B) – Berg (NL) mee in rekening wordt gebracht.
Ter vergelijking: in 2021 maakten slechts 223.718 voetgangers en fietsers gebruik van alle veerpontjes samen. In 2023, het jaar dat ze opnieuw gratis werden, steeg het aantal tot boven de 336.668. In 2024 daalt dat opnieuw lichtjes naar 287.518, wat tegen het jaareinde ongeveer 300.000 zal zijn. De daling is deels te wijten aan het natste jaar dat 2024 was. Maar in de cijfers is uiteraard het aanzuigeffect van het gratis worden van de veerpontjes in 2023 zichtbaar, wat een jaar later logischerwijze iets stabiliseert.
“Met ongeveer 300.000 toeristische gebruikers dit jaar blijft het gebruik van de gratis veerponten aanzienlijk hoger dan in de periode waarin ze betalend waren. De veerponten spelen een essentiële rol in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei en staan symbool voor de Limburgse gastvrijheid en verbinding tussen beide Limburgen. Het blijft belangrijk dat de samenwerking tussen alle betrokken partners die dit mogelijk maken wordt voortgezet. De veerpontjes zijn een meerwaarde voor dit prachtige Landschapspark en stimuleren ook het toerisme in het hele Maasland”, reageert Vlaams parlementslid Andy Pieters.
Pieters rekent er op dat ministers Brouns en De Ridder de financiering van de Regionale Landschappen en De Vlaamse Waterweg voor dit initiatief in stand houden.
Bekijkk de reportage van TVL: https://www.tvl.be/nieuws/parlementslid-andy-pieters-roept-vlaamse-regering-op-om-te-blijven-investeren-in-limburgse-veerponten-172124
En het artikel op vrt news: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/01/veerpontjes-over-de-maas-minder-gebruikt-maar-nog-steeds-popula/