Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Financiering opvang wilde dieren in Limburg wordt verminderd
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) trekt aan de alarmbel. Limburg zal volgend jaar op minder geld kunnen rekenen voor de opvang van gewonde wilde dieren. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns. “Onbegrijpelijk voor een Limburgse minister”, klink het. Het besluit om het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (VOC) in Heusden-Zolder vanaf 1 januari 2025 te sluiten voor gewonde wilde dieren legt immers een zware druk op andere opvangcentra. Vooral het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en – in mindere mate – VOC Neteland krijgen er veel extra werk bij. “Maar de financiële ondersteuning volgt niet. Minister Brouns wil de centen voor Heusden-Zolder herverdelen waarbij meer dan 80% buiten Limburg terechtkomt, en niet bij de centra die de extra druk zullen ervaren zoals vooral het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen”, aldus Pieters. Hij noemt de aanpak van Vlaams minister Jo Brouns teleurstellend en roept hem op zijn beslissing te herzien. Waar een wil is, is een weg.
Het is algemeen geweten dat de vogelopvangcentra in Vlaanderen geen gigantische bedragen krijgen van de overheid. Het gaat om ongeveer 60.000 euro per jaar als basisfinanciering, aangevuld met een beperkt variabel bedrag. Door de aangekondigde sluiting van het VOC in Heusden-Zolder komt er iets meer dan 60.000 euro vrij, maar die gaat niet naar de opvangcentra die extra werk zullen krijgen: het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen en – in mindere mate – VOC Neteland. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van bevoegd minister Jo Brouns.
Limburg verliest 44% van de middelen
Hoewel het gezond verstand zegt dat je de vrijgekomen middelen best verschuift richting diegenen die het extra werk zullen moeten doen, zal minister Brouns dat niet doen. Het vrijgekomen budget zal over alle negen overige erkende opvangcentra in Vlaanderen verdeeld worden. Het resultaat: slechts iets meer dan 6.000 euro extra per centrum, ook voor de twee centra die het grootste deel van de extra dieren moeten opvangen. Concreet houdt dat voor Limburg in dat de financiering van ongeveer 120.000 euro per jaar zal teruglopen met 44% naar een 67.000 euro per jaar. En dat terwijl het aantal dieren wellicht niet zal dalen.
"Deze herverdeling is onrechtvaardig en ondoordacht", stelt Pieters. "Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen vangt nu al bijna 9.000 dieren per jaar op. Met de sluiting van Heusden-Zolder komt daar een aanzienlijke last bij. Slechts een 6.000 euro extra dekt op geen enkele manier de extra kosten voor personeel, infrastructuur en operationele werking"
Meer dieren, meer uitdagingen
Het wegvallen van VOC Heusden-Zolder betekent dat duizenden dieren extra opgevangen moeten worden. VOC Heusden-Zolder ving de voorbije twee jaar immers respectievelijk 2921 en 2538 inheemse, wilde dieren op. De verhoogde druk op opvangcentra zonder gepaste ondersteuning kan grote gevolgen hebben. "Als opvangcentra niet kunnen voldoen aan de toenemende vraag, dreigen er niet alleen problemen voor het welzijn van de dieren, maar ook voor de bioveiligheid en het druk op de geëngageerde medewerkers", waarschuwt Pieters. “Dit vraagt om meer middelen, personeel en infrastructuur. En uiteraard reiken de geldpotten niet tot de hemel, maar deze herverdeling biedt de kans om het Limburgse Natuurhelpcentrum iets meer ademruimte te geven. Het is jammer dat net een Limburgse minister die kans niet grijpt”.
Oproep tot actie
Pieters roept de minister op om de middelen gericht in te zetten. "De vrijgekomen subsidies moeten in de eerste plaats naar de centra die daadwerkelijk extra dieren moeten opvangen, zoals Oudsbergen en Neteland. Een bredere herverdeling is niet efficiënt en zorgt voor onvoldoende ondersteuning daar waar het echt nodig is. Ik vraag de minister om zijn beslissing te herzien. De vrijgekomen middelen moeten vooral gaan naar de centra die de grootste extra last dragen. Dit is essentieel om het dierenwelzijn en de werking van deze opvangcentra te garanderen”, besluit Pieters.
Lees het artikel via: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20241120_95483010