Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Interview TVL - "Andy Pieters eerste Limburger ooit in controleorgaan Europol"
Vlaams parlementslid Andy Pieters uit Maasmechelen is de komende zes jaar lid van de parlementaire controlegroep voor Europol, dat onderzoekt of en hoe het internationale agentschap Europol zijn taken in de strijd tegen internationale criminaliteit uitvoert. Hij is daarmee de eerste Limburger ooit die de taak op zich neemt. De Senaat vaardigde hem samen met voormalig Waals parlementsvoorzitter Jean-Paul Wahl (MR) af.
Europol is een agentschap van de Europese Unie dat gevestigd is in Den Haag (NL) en dat als doel heeft om het optreden van de politie-instanties en andere wetshandhavingsdiensten van de lidstaten te ondersteunen en te versterken. Meer in het bijzonder treedt Europol op bij de voorkoming en bestrijding van zware criminaliteit, zoals terrorisme, internationale drugshandel en witwaspraktijken, georganiseerde fraude, de vervalsing van de euro en mensenhandel. Het agentschap telt meer dan 1 400 medewerkers, 264 Europol-verbindingsofficieren en is betrokken bij duizenden internationale onderzoeken per jaar.
Sinds 2016 is er parlementaire controle op de activiteiten van Europol gedaan door een gespecialiseerde Gezamenlijke Parlementaire Controlegroep, die door de nationale parlementen van de lidstaten en de bevoegde commissie van het Europees Parlement wordt opgericht.
Pieters werd voorgedragen vanuit zijn expertise als voormalig kabinetschef van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir, waar ook een samenwerking werd uitgebouwd met de Nederlandse regering in de strijd tegen drugs- en jeugdcriminaliteit. Ruim 70 procent van de cocaïne die Europa binnenkomt, gaat immers volgens Europol via de havens van Antwerpen en Rotterdam.
Hij kijkt uit naar de bijkomende uitdaging, waarvoor hij overigens (terecht) geen extra bezoldiging ontvangt. “Het belang van Europol mag niet onderschat worden, en het belang van controle op hun werkzaamheden nog minder. Zeker voor onze regio, waar meer dan 100 van de 821 internationale en bedreigende criminele netwerken actief zijn, vooral in de handel van cocaïne. Hoe efficiënter Europol werk én samenwerkt met de veiligheidsdiensten in ons land, hoe beter het gaat met de veiligheid van de Vlaming. Als ik daartoe mijn steentje kan bijdragen, doe ik dat graag”, aldus Pieters.
Pieters kan voortaan als een van de weinige politici in ons land de diensten van Europol ondervragen. Europol staat onder leiding van landgenoot Catherine De Bolle. De parlementaire controlegroep komt in november voor de eerste keer samen in haar nieuwe samenstelling.
Bekijk de TVL reportage hier: https://www.tvl.be/nieuws/maasmechelaar-gaat-europol-controleren-170735…