Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Parlementslid Andy Pieters (N-VA) benadrukt continuïteit van dienstverlening Grensinfopunt Maasmechelen binnen VDAB
Het Grensinfopunt in Maasmechelen, dat in 2016 werd opgericht binnen het Interregproject Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland, heeft jarenlang een essentiële rol gespeeld in het informeren van burgers over grensoverschrijdend wonen, werken en studeren. Uit een antwoord van minister Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Andy Pieters blijkt dat de VDAB sinds begin 2024 ervoor heeft gekozen om deze werking binnen de reguliere dienstverlening op te nemen.
“Het is belangrijk om te benadrukken dat de dienstverlening niet wordt afgeschaft. De VDAB blijft vragen over grensoverschrijdend wonen, werken en studeren beantwoorden en doorverwijzen naar relevante instanties. Dit waarborgt dat burgers nog steeds de nodige ondersteuning krijgen,” stelt Andy Pieters.
Van Grensinfopunt naar reguliere werking bij VDAB
Het Grensinfopunt in Maasmechelen werd ontwikkeld in samenwerking met verschillende partners, waaronder de VDAB, de Sociale Verzekeringsbank Nederland (SVB), en de werknemersorganisaties ACV, ABVV, ACLVB en FNV. Dit project, dat liep van 2016 tot 2019, had als doelstelling om een overkoepelend netwerk te ontwikkelen voor grensoverschrijdende informatievoorziening. Sindsdien werd de werking in Maasmechelen en andere locaties verweven met de reguliere dienstverlening van de VDAB.
“De integratie van de dienstverlening in de reguliere werking is een logische stap, maar het blijft belangrijk dat deze ondersteuning zichtbaar en toegankelijk blijft voor de burger. We moeten ervoor zorgen dat niemand tussen de mazen van het net valt,” zegt Pieters.
Alternatief via Grensarbeid Maastricht
Om de impact van deze beslissing te versterken, heeft de VDAB beslist om als partner deel te nemen in het Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddelingsbureau (Grensarbeid) in Maastricht. Dit initiatief ondersteunt werkzoekenden en werkgevers in de Euregio Maas-Rijn door middel van:
- Het uitwisselen van relevante vacatures;
- Het organiseren van jobacties in beide regio’s;
- Het aanbieden van maandelijkse zitdagen door bemiddelaars van Grensarbeid op VDAB-locaties;
- Het delen van informatie en studies over de arbeidsmarkten in beide Limburgse regio’s.
Blik op de toekomst
“Hoewel de VDAB haar kerntaken wil versterken, mogen we niet uit het oog verliezen dat grensarbeid een belangrijk aspect is van de Limburgse arbeidsmarkt. Zeker in een grensregio als Maasmechelen is er nood aan laagdrempelige, lokale ondersteuning voor grensarbeiders. Ik zal blijven waken over de continuïteit van deze dienstverlening en de zichtbaarheid ervan voor onze burgers,” aldus Pieters.