Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Interview HBvL - AdemM-N-VA lanceert kinderopvangplan in Maasmechelen: “Kost 2 euro per inwoner”
Kinderopvangplaatsen creëren is geen kerntaak van een gemeentebestuur. Die uitspraak van burgemeester Raf Terwingen staat haaks op ondergemiddelde aanbod aan kinderopvangplaatsen in Maasmechelen. Oppositiekartel ademM/N-VA van kandidaat-burgemeester Andy Pieters vindt dat het gemeentebestuur het probleem voor vooral werkende ouders minimaliseert en komt met een eigen kinderopvangplan. Dat moet nieuwe en bestaande opvanginitiatieven steunen en ontzorgen. Ook moet het bestuur publiek-private samenwerkingen initiëren zodat de mijngemeente kan aansluiten bij het Limburgse gemiddelde.
Enkele weken geleden trok werkgeversorganisatie Voka al aan de alarmbel. Doordat gemeentebesturen te weinig investeren in de kinderopvang, kunnen veel vrouwen die willen werken niet aan de slag gaan. De organisatie riep -naast de hogere overheden- ook gemeentebesturen op méér te doen. Het gemeentebestuur van Maasmechelen kondigde duidelijk aan dat niet te willen doen en stelde tijdens de gemeenteraad dat Maasmechelaren ‘hun kinderen zelf bijhouden’ en dat bijkomende opvangplaatsen realiseren ‘geen kerntaak’ is. Oppositiekartel ademM/N-VA ziet dat anders en komt nu met een eigen kinderopvangplan, mede uitgewerkt door onthaalmoeder Elena Piras, die ook de kartellijst komt versterken.
Slechts voor minder dan één op drie kinderen onder drie jaar is er een opvangplaats in Maasmechelen. Dat betekent dat de vraag véél groter is dan het aanbod en werkende ouders met problemen worden geconfronteerd. Maasmechelen behoort daarmee tot de 20 Limburgse gemeenten die onder het provinciaal gemiddelde van 39 opvangplaatsen per 100 kinderen in de leeftijdscategorie 0-3 jaar. Maasmechelen (30) bengelt samen met Houthalen-Helchteren (29) helemaal achteraan in de Limburgse rangschikking van middelgrote gemeenten.
“Starters in de kinderopvang in eerste instantie op zoek naar een locatie, naast een financieel duwtje in de rug. Infrastructuur vinden die geschikt is om kinderopvang te organiseren is immers niet evident. Gemeentebesturen die de handschoen opnemen, gaan actiever om met hun patrimonium. Antwerpen, Galmaarden, Dilsen-Stokkem… allemaal stellen ze gemeentelijke infrastructuur ter beschikking voor kinderopvang. Met ademM/N-VA zal Maasmechelen dat ook doen”, klinkt het bij Pieters. “Maar het kartel wil ook het voorbeeld van andere besturen volgen en gemeentelijke investeringssteun introduceren voor startende opvanginitiatieven én bestaande initiatieven die, onder meer door wijzigende regelgeving, moeten herinvesteren. Zo zorgen we ook voor minder stoppers”.
Het kinderopvangplan bestaat in totaal uit zeven actiepunten. Beroep doen om bestaande bovenlokale subsidies voor kinderopvang via bedrijven en aandacht voor kinderopvanginitiatieven binnen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden is daar ook een van. Maar, om ervoor te zorgen dat de lokale beleidsmakers goed weten wat er leeft op het terrein en hoe uitdagende de job in de kinderopvang is, zou elke schepen in een nieuw bestuur ook best op inleefstage gaan in de kinderopvang. ademM/N-VA wil ook een jaarlijkse rondetafel waar iedereen die werkt binnen de kinderopvang in Maasmechelen gehoord wordt. Het gemeentebestuur kan zo ook gefundeerd zijn rol spelen richting hogere overheden.
De partij schat in dat er voor het kinderopvangplan een jaarlijks budget van 90.000 euro nodig is, wat neerkomt op amper 15% van het jaarlijkse brandingbudget van de gemeente. De leegstaande gemeentelijke gebouwen ter beschikking stellen hoeft ook niet met grote kosten gepaard te gaan.
“Met een beetje goede wil en prioriteiten stellen is het dus perfect mogelijk dit plan in de praktijk te brengen. Uit onze gesprekken met de sector blijkt dat meer aandacht voor kinderopvang een noodzaak is”, besluit Pieters.
Lees het artikel in HBvL via: https://m.hbvl.be/cnt/dmf20240926_95795222
Meer info: www.ikademmnva.be