Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
66 geregistreerde drugsdumpings en 93 ontdekte labo’s in 3 jaar tijd - Vlaanderen schakelt drugscommissaris in en wil drugsboetefonds
Drugsdumpingen vormen een zware bedreiging voor zowel de natuur als de volksgezondheid in Vlaanderen, en zeker in grensregio’s zoals Limburg. Vlaams Parlementslid Andy Pieters (N-VA) is tevreden met het engagement van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns, die vandaag in de commissie van het Vlaams Parlement aankondigde dat hij samen met de Nationale Drugscommissaris zal onderzoeken hoe het beleidsdomein Omgeving effectiever kan optreden tegen deze problematiek. “Bovendien bevestigde de minister dat hij samen met het federale niveau werk zal maken van de oprichting van een drugsboetefonds, een cruciale stap vooruit om te voorkomen dat de kosten van drugsafvalsanering bij onschuldige eigenaars terecht komt”, aldus Pieters.
Grensregio’s bijzonder kwetsbaar
Door de centrale ligging en nabijheid van Nederland zijn veel grensregio’s zoals Limburg hotspot voor drugscriminaliteit.
De cijfers tonen aan hoe ernstig de situatie is. In de afgelopen drie jaar registreerde de politie 84 dumpingplaatsen van drugsafval in heel België, al is het zogenaamde dark number – het aantal niet-gemelde gevallen – vermoedelijk nog veel hoger. De trend blijft zorgwekkend aangezien het grootste deel van de dumping en labo’s in Vlaanderen ontdekt worden, zo blijkt:
- In 2022 waren er 42 dumpings en 25 drugslabo’s.
- In 2023 ging het om 28 dumpings en 40 labo’s.
- In 2024 staat de teller voorlopig op 14 dumpings en 28 drugslabo’s.
De Limburgse cijfers voor 2024 spreken ook voor zich: 5 dumpings en 7 drugslabo’s geregistreerd, goed voor een derde van alle drugsdumpingen en een kwart van de labo’s in Vlaanderen.
Hoewel er geen duidelijke verklaring is voor deze schommelingen, zou het een mogelijke piste zijn dat chemicaliën vaker gerecycleerd worden of dat dumpingen verschuiven naar grotere rivieren. Het achtergelaten drugsafval wordt vaak aangetroffen in bossen, op landbouwgronden of in natuurgebieden, met zware gevolgen voor milieu en volksgezondheid.
“De opruimkosten van drugsafval zijn torenhoog en wegen zwaar op lokale besturen, particulieren en natuurorganisaties,” stelt Andy Pieters. “Het is goed dat minister Brouns de problematiek ernstig neemt en in overleg gaat met de drugscommissaris. Dat toont dat er werk wordt gemaakt van een betere, geïntegreerde aanpak.”
Drugsboetefonds: vervuiler betaalt
Een opvallende belofte is het engagement van de minister om samen met de federale overheid een drugsboetefonds op te richten. Pieters licht toe:
“Met zo’n fonds kunnen opbrengsten uit drugscriminaliteit gebruikt worden om de saneringskosten te dekken. Dat is niet alleen logisch, maar ook rechtvaardig: de vervuiler betaalt.”
Het drugsboetefonds zal vooral een belangrijke hulp zijn voor de zwaarst getroffen gebieden, zoals Vlaams-Limburg, waar de milieu-impact en financiële lasten het grootst zijn.
“De minister gaat nu concreet aan de slag, en dat is goed nieuws voor onze natuur, onze gezondheid en onze lokale besturen,” besluit Pieters. “Onze grensregio’s verdienen een doortastende aanpak van drugsdumpingen én de nodige middelen om de aangerichte schade te herstellen.”
Bekijk ook het artikel in vrt nws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/12/18/7-drugslabo-s-en-5-stortplaatse…