![d](/sites/n-va-parl/files/styles/content_image_fixed_xs/public/2025-02/pexels-stefano-lissa-172619-588266_1.jpg?h=ea95bb15&itok=iVkUpuE4)
Vlaams Parlementslid
![](/sites/n-va-parl/files/styles/teaser_image_sm/public/2024-08/andy-pieters.jpg?h=ef2aeafc&itok=fJopOs8p)
Kruimelpad
Vuurwerk zorgt voor slechts 0,2% van de fijnstof uitstoot in Vlaanderen
Het aandeel van de fijnstofemissie in Vlaanderen ten gevolge van het afvuren van vuurwerk ten opzichte van de totale fijnstofuitstoot in Vlaanderen bedroeg in 2022 0,2%. In Nederland is dat 5%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) verkreeg. Gezien de beperkte milieu-impact gaat bevoegd minister Jo Brouns geen Vlaanderenbreed verbod op vuurwerk doorrekenen bij de actualisatie van het luchtbeleidsplan.
In Nederland was vorige maand veel publieke aandacht voor de uitstootcijfers van de rijksdienst Emissieregistratie enerzijds en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) anderzijds. Specifiek ging het om de vergelijking van de fijnstofuitstoot afkomstig uit vuurwerk versus de fijnstofuitstoot afkomstig van verbrandingsmotoren. Het aantal van vuurwerk in de fijnstofuitstoot zou er 5 procent zijn. Het verkeer zorgt dan weer voor 21 procent van de totale fijnstofuitstoot. De conclusie die op basis van die gegevens gemaakt werd is dat op twee uur tijd vuurwerk knallen blijkbaar 5 procent van alle jaarlijkse fijnstofuitstoot de lucht in gaat.
Gevraagd naar de Vlaamse cijfers, blijkt een groot verschil IN het aandeel van vuurwerk in de Vlaamse fijnstofuitstoot. Het aandeel van de fijnstofemissie in Vlaanderen ten gevolge van het afvuren van vuurwerk ten opzichte van de totale fijnstofuitstoot in Vlaanderen bedroeg in 2022 slechts 0,2%. De totale fijnstofuitstoot door vuurwerk is op jaarbasis met 14 ton gedaald tussen 2018 en 2022, procentueel blijft de uitstoot stabiel. Het aandeel van de fijnstofemissie in Vlaanderen ten gevolge van het wegverkeer bedraagt dan weer 15%. Hierbij moet evenwel opgemerkt dat de berekeningswijzen in beiden landen verschilt, maar beiden wetenschappelijk correct wordt geacht.
“Het aandeel van vuurwerk in de totale fijnstofemissie ligt in Vlaanderen bijgevolg veel lager dan in Nederland en er zijn duidelijk andere prioriteiten voor onze luchtkwaliteit”, klinkt het bij Pieters.
Gezien de beperkte milieu-impact gaat bevoegd minister Jo Brouns geen Vlaanderenbreed verbod op vuurwerk doorrekenen bij de actualisatie van het luchtbeleidsplan.
![d](/sites/n-va-parl/files/styles/content_image_fixed_xs/public/2025-02/pexels-stefano-lissa-172619-588266_1.jpg?h=ea95bb15&itok=iVkUpuE4)