Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Brouns voorziet geen hogere asbesttussenkomst voor landbouwbedrijven
De tussenkomst vanuit het departement Landbouw en Visserij in de cofinanciering van asbestopkuis bij landbouwbedrijven blijft 30%. Dat antwoordde Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA). Daarmee zegt Brouns het voorbeeld van Onderwijsminister Zuhal Demir, die de cofinanciering vanuit departement Onderwijs optrok naar 50%, niet. Wel engageerde de minister zich om de budgetten voor asbestafbouw verder te garanderen.
Minstens 2.000 Vlaamse schoolgebouwen zijn niet-asbestveilig, blijkt uit cijfers van afvalmaatschappij OVAM, die HLN recent publiceerde. Dat wil zeggen dat er niet alleen asbest aanwezig is, maar dat er ook mogelijk gevaar voor de gezondheid is. Schooldirecties maken zich zorgen, maar vaak hebben ze te weinig middelen. Minister Demir kondigde daarom aan de middelen binnen de onderwijsbudgetten te verhogen om de scholen tegemoet te komen.
Binnen de werking van de sectorprotocollen is het zo dat de OVAM voor 50 procent tussenkomt in de kost voor asbestverwijderingen die noodzakelijk zijn om een asbestveilige toestand te bekomen. Dat is dan uiteraard met middelen vanuit het domein Omgeving. Voor het resterende bedrag – dat is dan de andere helft – kunnen eigenaars binnen de betreffende sector cofinanciering krijgen van hetzij Onderwijs, hetzij Welzijn, hetzij Landbouw. Minister Demir verhoogt dat voor Onderwijs alvast naar 50%, zodat scholen zelf geen kosten meer dragen.
Een goed initiatief, meent ook collega-minister Jo Brouns. “Ik denk dat dat een mooi voorbeeld is van hoe de sectoraal bevoegde ministers, in dit geval van onderwijs, daar het initiatief toe nemen”, klonk het.
Maar, het asbestprobleem is veel ruimer dan enkel de onderwijsgebouwen. In Vlaanderen is 40 procent van alle gebouwen niet-asbestveilig. Daarom bevroeg Pieters de minister naar zijn intenties als Landbouwminister voor de agrarische sector. De landbouwtussenkomst blijft wat ze is. “Binnen Landbouw voorzien we dus ook de nodige budgetten om steun te geven aan de landbouwers, tot 30 procent boven op het deel van de OVAM, om asbestdaken en dergelijke te vervangen”, aldus Brouns. Dat wil dus zeggen dat landbouwers via het sectorprotocol steeds 20% zelf zullen moeten betalen.
“Het is goed dat de minister voor duidelijkheid zorgt, maar bovenal dat er budgetten gegarandeerd blijven op ervoor te zorgen dat Vlaanderen asbestveiliger wordt”, zegt Pieters.
Volgende dinsdag bespreekt de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement de conceptnota van Pieters tot invoering van een decretale vergoedingsplicht voor asbestproducenten teneinde meer budget te hebben vanuit de vervuiler om de asbestafbouw in Vlaanderen te financieren.
Bekijk de bespreking van het dossier hier: https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissievergaderingen/1857724/verslag/1859109