Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Na weigering geothermie in Lommel: “Geen andere geothermische projecten in Limburg op komst”
Eind november weigerde Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns een opsporingsvergunning af te leveren voor een aardwarmteproject in Lommel. Projectvennootschap GEO@Lommel stond naar eigen zeggen klaar om te investeren in het bedrijventerrein Maatheide, maar stootte op een ‘njet’ omdat de minister zich vragen stelt bij de financiële en juridische onderbouwing van het project. Op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) laat de minister weten dat er geen andere geothermische projecten in de provincie Limburg gekend zijn bij zijn diensten. “Een dossier moet evident in orde zijn wanneer een vergunning wordt aangevraagd, maar het is ook belangrijk dat Limburg de boot van de geothermie niet mist”, reageert Pieters. N-VA dringt aan op goed overleg tussen de diensten van Brouns en de initiatiefnemer.
Het nieuws sloeg in november in als een bom. Op voorstel van bevoegd Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns weigert de Vlaamse regering een opsporingsvergunning voor onder meer boringen naar aardwarmte op het industrieterrein Maatheide in Lommel, een project van projectvennootschap GEO@Lommel. Dat terwijl geothermie een belangrijk onderdeel is van het regeerakkoord, niet in het minst op industrieterreinen.
De minister geeft in een uitgebreid schriftelijk antwoord aan dat hij zich vragen stelt bij het project, namelijk bij de “technische en financiële middelen” en het “plan van aanpak”. Volgens de minister is het niet zeker dat de aanvrager de activiteiten binnen de vergunningstermijn van vijf jaar kan uitvoeren en is er een leemte in het projectfasering.
Uit de analyse waarbij alle financiële stukken beoordeeld zijn, bleek dat de enige zekere partij in de vennootschap niet over voldoende middelen beschikt om de opsporingsactiviteiten alleen uit te voeren en dat uit de andere stukken geen concrete engagementen blijken. Daardoor is niet aangetoond dat voldoende financiële middelen ter beschikking staan of zullen staan van de aanvrager om de activiteiten, zoals deze zijn omschreven in de projectfasering, binnen de vergunningstermijn uit te voeren. Ook de eventuele bezetting van gronden van derden zou onduidelijk zijn.
Tegelijk geeft Brouns aan dat het dossier “gedetailleerd uitgewerkt en degelijk onderbouwd” is. “Het is raadzaam te zorgen voor meer duidelijkheid en informatie over toekomstige warmteafnemers en de aanvrager, een realistische tijdslijn die opsporingsactiviteiten binnen maximum twee jaar aannemelijk maakt, en de precieze locatie van de boringen, alvorens het dossier opnieuw in te dienen. We willen dergelijke projecten graag gerealiseerd zien, maar we moeten tegelijk ook het juridische kader voor de ondergrond respecteren”, antwoordt hij.
Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) dringt aan op goed overleg tussen de diensten van Brouns en de initiatiefnemer. “Een dossier moet evident in orde zijn wanneer een vergunning van deze grootteorde wordt aangevraagd, maar het is ook belangrijk dat Limburg de boot van de geothermie niet mist. Als we door de natuurlijke warmte van de aarde, minder afhankelijk kunnen worden van fossiele brandstoffen én private partijen hierin willen investeren, moeten we hen die maximale kansen geven. Weliswaar binnen de regels”, gaat Pieters verder.
Lommel is bovendien het enige Limburgse geothermieproject waar de Vlaamse overheid weet van heeft “Voor de provincie Limburg is dit project in Lommel momenteel de enige aanvraag die lopende is en zijn er nog geen voorbesprekingen geweest met andere geïnteresseerden”, aldus de minister.
Er zijn wel geothermische projecten in ontwikkeling in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.