Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Stikstof: uiterlijk in de zomer is nieuwe lijst van rode bedrijven klaar
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) is momenteel nog bezig met de berekeningen van de impactscore voor de jaren 2020, 2021 en 2022, zoals vastgelegd in het Stikstofdecreet. Toch belooft bevoegd minister Jo Brouns al dat er zo snel mogelijk en uiterlijk in augustus, een lijst van nieuwe piekbelasters of rode bedrijven komt. Dat zegt hij in een parlementair antwoord aan Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA). “Transparantie in het hele proces is essentieel”, zegt Pieters. “Dat gezien de impact die deze berekeningen hebben op de toekomst van veel bedrijven.”
De discussie over rode of oranje bedrijven in de stikstofdiscussie van de voorbije jaren is iedereen bijgebleven. Het goedgekeurde stikstofdecreet bepaalt dat de Vlaamse overheid een nieuwe lijst van zogenaamde piekbelasters of rode bedrijven zou opmaken, die vervolgens stevigere stikstofreducties opgelegd krijgen. Uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) aan de minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns blijkt dat de VLM momenteel nog geen nieuwe piekbelasters heeft geïdentificeerd, aangezien de berekeningen en controles momenteel plaatsvinden. In eerste instantie werden de berekeningen voor de veehouderijen uitgevoerd op basis van gegevens van de Mestbank, waaronder veebezetting, staltechnieken, achtergronddepositie, en meteorologische gegevens. Om de impactscore verder te verfijnen, vraagt de VLM aanvullende bedrijfsspecifieke gegevens op, zoals de emissiepunten en de gebruikte ammoniakemissiereducerende maatregelen.
“De minister bevestigt in zijn antwoord wél dat de betrokken bedrijven uiterlijk op 23 augustus 2025 via een beveiligde zending geïnformeerd zullen worden over hun impactscore en eventuele aanduiding als piekbelaster”, zegt Pieters. “Hij kondigt eveneens aan dat hij niet zinnens is om die termijn uit te putten en stelt dat de nieuwe lijst ook sneller klaar kan zijn. Een goede zaak. Hoe sneller er duidelijkheid is, hoe beter voor iedereen”.
Wie door de nieuwe berekeningswijze als piekbelaster wordt geïdentificeerd, moet zijn bedrijf ten laatste tegen 2030 stopzetten of wanneer de vergunning vroeger afloopt, bij afloop van de vergunning. In tegenstelling tot de bedrijven die op de initiële rode lijst stonden, krijgen zij wel een kans om verder te doen als zij hun stikstofuitstoot reduceren waardoor hun impactscore onder de 50 procent komt te liggen. Het is aan de bedrijven zelf om te beslissen of ze die inspanningen haalbaar achten.
Indien bedrijven het niet eens zijn met hun impactscore, kunnen ze binnen zes maanden na ontvangst van het bericht een administratief beroep indienen bij de minister. De minister zal binnen zes maanden na ontvangst van het beroep een definitieve beslissing nemen. Indien er extra documenten nodig zijn of een bedrijfsbezoek plaatsvindt, start de termijn pas na ontvangst van de ontbrekende stukken of na het bedrijfsbezoek.
"Het is belangrijk dat de betrokken bedrijven snel en op een transparante manier geïnformeerd worden over hun impactscore. Ze moeten de mogelijkheid hebben om hun situatie correct aan te vechten, indien nodig," besluit parlementslid Pieters.