Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Stikstof: milieueffectenrapport extern salderen zal in voorjaar 2025 in openbaar onderzoek gaan
Extern salderen, het overnemen van stikstofruimte van een bedrijf dat geheel of gedeeltelijk stopt, is nog niet voor eerstdaags. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns op vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Andy Pieters (N-VA) in de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement. Het milieueffectenrapport dat moet uitwijzen of en onder welke voorwaarden extern salderen überhaupt kan, is nog niet klaar. Het is wél de bedoeling het milieueffectenrapport nog in het voorjaar 2025 in openbaar onderzoek te laten gaan. “Rechtspraak in Nederland drukt ons met de neus op de feiten dat onvoorwaardelijk salderen nooit kan en dat er erg voorzichtig mee omgesprongen moet worden. Of extern salderen juridisch én ecologisch sluitend kan, moet nog uit het milieueffectenrapport blijken”, zegt Pieters.
Het Stikstofdecreet verwijst naar de mogelijkheid tot extern salderen in het kader van de individuele passende beoordeling van een vergunningsdossier. Extern salderen houdt in dat een vergunningsplichtig project – de saldonemer – voor het terugdringen van zijn stikstofuitstoot beroep kan doen op uitstoot die door een ander project – de saldogever – worden stopgezet. Het Stikstofdecreet voorzag dat de Vlaamse Regering de voorwaarden voor extern salderen vaststelt en onderzoekt door middel van een plan-milieueffectrapport (plan-MER) en een bijhorende passende beoordeling
In de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement gaf bevoegd minister Jo Brouns aan dat het werk nog niet af is. “De plan-MER en het ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering waarin de procedure en de voorwaarden voor extern salderen worden uitgewerkt, worden momenteel afgewerkt”, klonk het.
Het plan-MER zal wél nog in het voorjaar 2025 in openbaar onderzoek gaan gedurende de decretaal verplichte drie maanden. Aangezien het om het stikstofdossier gaat, betreft het ook een internationale raadpleging van naburige regio’s, wat ook enkele maanden tijd extra in beslag neemt. Gelijktijdig zullen ook alle adviesinstanties opnieuw om advies gevraagd worden.
“We zitten dus nog niet aan de nieuw patatjes, om het zo te zeggen”, zegt Pieters. “Rechtspraak in Nederland drukt ons met de neus op de feiten dat onvoorwaardelijk salderen nooit kan en dat er erg voorzichtig mee omgesprongen moet worden. Of extern salderen juridisch én ecologisch sluitend kan, moet nog uit het milieueffectenrapport blijken”.