Vlaams Parlementslid
Kruimelpad
Definitief goedgekeurd: geen verbod vanaf 2025 op blik en PET-flesjes op Limburgse evenementen
Het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen is aardig ingeburgerd in Vlaanderen. Vanaf 1 januari 2025 zou daar een verbod op petflesjes en blikjes bijkomen. Maar, dat verbod gaat niet door, besliste de Vlaamse meerderheid afgelopen vrijdag definitief. Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) noemt dat een goede zaak voor Limburg, met een kleine 20 festivals en honderden evenementen per jaar. “Dergelijk verbod al laten ingaan op dit moment, terwijl de organisatoren er niet klaar voor zijn én terwijl men er op het terrein in slaagt enorme hoeveelheden in te zamelen voor recyclage, zou contraproductief zijn. Laten we niet vergeten dat eventorganisatoren maatschappelijk enorm waardevol zijn en we ze niet met regeltjes moeten ontmoedigen”, aldus Pieters.
Om de afvalberg te verminderen, besliste de vorige Vlaamse regering om de regels voor het gebruik van herbruikbare recipiënten op evenementen aan te scherpen. Vanaf 15 juni 2023 mochten events geen wegwerpmateriaal meer gebruiken om drank te serveren, met uitzondering van PET-flesjes en blikjes als de organisator een systeem voorzag dat garandeert dat minstens 95 procent van die flesjes en blikjes gescheiden worden ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 zou die uitzondering vervallen. Vanaf dan zou er op evenementen in Vlaanderen geen drank meer geserveerd mogen worden in PET-flesjes en blikjes. Maar de vorige regering zegde op de valreep toe dat verbod te schrappen, omdat het verbod volgens de eventsector gewoon niet implementeerbaar zou zijn tegen die datum. De regelgeving om dat effectief te doen werd afgelopen vrijdag (20 december), op de valreep, definitief goedgekeurd.
Voor Vlaams parlementslid Andy Pieters (N-VA) is het een goede zaak dat de sector bijkomende flexibiliteit krijgt. “De inspanningen om over te schakelen op herbruikbare bekers, voor dranken die uitgeschonken worden, lonen. Men genereert minder afval, er is minder opkuis en we krijgen op het einde ook een netter terrein. Maar als er iets is wat de zomers tekent, dan zijn het de festivals. Het is belangrijk om die te steunen, niet te snel allerlei nieuwe regels laten ingaan en samen aan een milieubewuster Vlaanderen te werken”, aldus Pieters.
Limburg telt een kleine 20 festivals en honderden evenementen per jaar. “Nu de wijziging in regelgeving definitief is goedgekeurd, is er voor organisatoren niet alleen welgekomen ademruimte, maar ook rechtszekerheid”, besluit Pieters.